dinsdag 19 juli 2011

DE COINTREAU COCKTAIL WORKSHOP

Gisteren maar weer ‘ns wat nieuws uitgeprobeerd: een cocktailworshop. Aangeboden door de Sligro en Cointreau en dus maakten we veel cocktails met Cointreau. Da’s logisch en dat geeft ook helemaal niet, want Cointreau blijkt een fantastische mixpartner te zijn waar je veel kanten mee op kunt.

Merkvast
Allereerst kregen we van onze enthousiaste ‘mixologist’ Douglas wat achtergronden over de nobele kunst van cocktails maken. Het is goed om je eigen variaties te maken, maar hou je aan het begin aan het recept. Het gaat namelijk bij de klassieke cocktails om uitgebalanceerde drankjes. Wij Nederlanders zijn niet zo merkvast en het drinken van cocktails staat hier nog maar in de kinderschoenen, maar voor Amerikanen is ‘name calling’ belangrijk. Ze bestellen niet zomaar een ‘bacootje’, maar zeggen er expliciet bij welk merk ze willen. Bijvoorbeeld een Bacardi van 8 jaar oud met Coca-Cola light. De ene rum is de andere niet en witte/transparante smaakt anders dan bruine. Het ene wodkamerk ligt je wel, het andere niet. De ene cocktail smaakt heerlijk met de ene gin, maar niet met een ander merk. Enzovoorts.

Begin basic
Voor horecaondernemers die iets met cocktails gaan doen betekent het in elk geval dat ze moeten aangeven wat ze erin doen. Dat geeft de gast houvast. Nog een tip van Douglas voor de horeca die gaat starten met cocktails: begin basic. Biedt niet meteen een hele kaart vol cocktails aan. Kies een paar goede die passen bij je zaak en je gasten. Bouw het eventueel langzaam uit. Ga uit van ingrediënten die je toch al in huis hebt. En bereid je goed voor zodat de gast niet te lang hoeft te wachten op zijn/haar cocktail! Citroen- en limoensap kun je van tevoren persen en een à twee dagen bewaren. Suikersiroop kun je van tevoren maken en weken bewaren. Roer daarvoor 2 kilo fijne suiker en 1 liter water dat tegen de kook aan is en filter de vloeistof daarna.

Een goede cocktail is vooral het kiezen van enkele goede ingrediënten. Soms is limoen/citroen, triple sec (bijvoorbeeld Cointreau) en ijs al genoeg. Voeg je er zaken als cranberrysap, tonic of bitter lemon aan toe, heb je al een hele uitbreiding.

Cointreau politan
We maakten zelf enkele cocktails op basis van Cointreau. Lekker is de ‘Cointreau politan’: doe 5cl Cointreau, 3cl cranberrysap en 2cl citroensap in een shaker, vul af met ijsblokjes, shaken en via de strainer (=zeef) van de shaker in een cocktailglas schenken. Garneer dit vrolijke lichtroze drankje met een schijfje gekrulde sinaasappelschil in het glas.

Andere simpele maar lekkere mogelijkheden zijn de Cointreau Margarita (2cl Cointreau, 4cl Sauza tequila en 1cl limoensap shaken en schenken in glas met zoutrand), Cointreau caïprinha (partjes limoen in glas, afvullen met crushed ijs en 4cl Cointreau erover) of Cointreau bitter lemon (2 partjes limoen uitknijpen, glas vullen met ijs, 4cl Cointreau erbij en afvullen met bitter lemon).

Dit zijn enkele simpele en verfrissende aperitiefdrankjes. Maar je kunt het met cocktails letterlijk heel bont maken. Laat de zomer nu maar komen…!

Proost! ¡Salud! Saude!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen