woensdag 18 april 2012

#MalbecWorldDay

Op 17 april werd wereldwijd #MalbecWorldDay gevierd. De dag is een initiatief van Wines of Argentina en is opgedragen aan de Argentijse president Dominga Faustino Sarmiento. Hij besloot op 17 april 1853 om de Argentijnse wijnindustrie te ontwikkelen. Hij gaf een Franse bodemkundige de opdracht om nieuwe wijnstokken naar Argentinië te brengen. Eén van die stokken was de malbec. Die druif is inmiddels uitgegroeid tot het bekendste Argentijnse druivenras.

Malbec
Net als vorig jaar, werd ook dit jaar de malbec wereldwijd geëerd. De malbec komt oorspronkelijk uit Frankrijk. De druif mag nog steeds een onderdeel vormen van rode Bordeaux-blends, maar speelt daar tegenwordig een ondergeschikte rol. In Cahors is de druif nog wel een graag geziene gast. Maar de meeste mensen kennen malbec tegenwoordig uit Argentinië. Hier heeft malbec echt furore gemaakt en schittert in menige wijn.

Malbec en hert
Overal ter wereld organiseerden wijnwinkels malbecproeverijen en er werden zelfs tango-wijnparties georganiseerd. Ik besloot gewoon een lekkere fles te kopen en daarbij te koken. Het werd de 2009 Lujan de Cujo, malbec, "Bramare" van Viña Cobos. Een mooie zwoele verleidelijke wijn met rijp fruit en fluweelzachte tannines. 18 maanden Frans en Amerikaans eiken, waarvan 30% nieuw. Ongeklaard en ongefilterd. Op Facebook en twitter, zette ik die dag enkele foto's waarbij steeds meer van de fles werd onthuld.
's Avonds ging de kurk er eindelijk af. Erbij: hert met roze pepersaus, pastimaakpuree en in rode wijn gestoofde sjalotjes. Een smakelijke combinatie!

Feliz Día Mundial del Malbec para todos!
¡Salud! Ingrid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten