maandag 19 april 2010


ALTERNATIEVE WIJNREIS
Of hoe een IJslandse vulkaan huiselijkheid bevordert...


Het is zondag. Ik zit in het zonnetje in de tuin met een glas wijn en lees een boek. Ik geniet. Een wijnvriendin van me ging gisteren met haar vriend naar de markt en kocht kruiden en plantjes. Ze smst me: “Hoe heerlijk kan huiselijk soms zijn!”

Afspraakvrije agenda
Het lijkt allemaal nogal burgerlijk, maar we genieten beiden van onze vrije tijd. Wat is er zo bijzonder aan ons weekend …? We hebben onverwacht ineens een weekend vrij, en ook nog eens een afspraakvrije agenda de komende week! We zouden namelijk eigenlijk met een stel andere wijngekken nu in San Francisco rondlopen en de komende week in het kader van Frank Smulders’ Diploma Course een studiereis naar Californië’s mooiste wijnhuizen maken. Op het programma stonden onder andere Bonny Doon, Bernardus, Schug, Frog’s Leap, Merryvale, Mondavi en Opus One. Een best aardig programma, zeg maar.

Eyjafjallajökull
Voorpret en reisvoorbereidingen gingen vooraf aan de studiereis. En je weer eens verdiepen in wijnen uit Californië (want wanneer drink je die nou, zeg nou eerlijk…?). Maar helaas. Een overactieve vulkaan uit IJsland gooide roet in de wijn. De aswolk van de vulkaan in de gletsjer Eyjafjallajökull speelt het vliegverkeer in Europa al dagen parten. Telkens keken we de afgelopen dagen voor het vertrek naar het nieuws, de weersberichten en hielden we onze mail in de gaten. Geen vluchten tot vrijdag 18 uur. Geen vluchten tot zaterdagmorgen 6 uur. Wij zouden om 11 uur vliegen… Spannend… En uiteindelijk: geen vluchten tot zaterdag 14 uur en onze vlucht is daarmee gecancelled!

Cancelling
Een uurtje later kwam ook het teleurstellende nieuws van Frank Smulders. Hij had na heel veel voorbereiding besloten om de hele reis te annuleren. De groep met Nederlandse en Belgische cursisten zou nooit allemaal tegelijk op tijd in San Francisco kunnen zijn. Teleurstelling bij de organisator, en natuurlijk bij ons als deelnemers.
Iedereen ging op eigen wijze om met zijn leed. De een ging onverhoopt naar Reims (hm, niet slecht!), de ander snelde naar de wijnwinkel om dan maar thuis aan de Californische wijn te gaan. Frank mocht van zijn vrouw in de tuin gaan werken. En ik had uiteindelijk een duur weekendje en kocht met als uitgangspunt de onlangs gekochte truffelmayonaise drie mooie Italianen: een Brunello, een Barolo en een Amarone. Heerlijk vergelijkingsmateriaal bij entrecôte met krieltjes en rode bietjes en bij carpaccio met eendenleverkrullen. Life can be good…

Toch nog ’n wijnreis…
En dus zat ik vandaag in plaats van op Pier 19 in San Francisco nu in het zonnetje in de tuin te genieten van wijn & spijs en mijn boek dat voor onderweg was bedoeld: “Wijnreis door mijn lichaam”, het nieuwe boek van Harold Hamersma. Een onverwachte, maar niet onaangename alternatieve wijnreis… Gelukkig blijkt uit het boek dat wijn gezond is, dus ik neem er nog maar eentje. Proost!

Ingrid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten