VINISSIMA'S CHAMPAGNEWEETJES, DEEL 4: LEES OVER FLESMATEN, GRANDS CRUS EN DE BESTE GEMEENTEN
Wist u dat …
de flesmaten van champagne klinkende namen hebben? Dat is voor 1,5 liter (= 2 flessen van 0,75 liter) Magnum, voor 3 liter (4 flessen) Jéroboam, voor 4,5 liter (6 flessen) Rehoboam, voor 6 liter (8 flessen) Methusalem, voor 9 liter (12 flessen) Salmanazar, voor 12 liter (16 flessen) Balthazar, voor 15 liter (ofwel 20 flessen) Nebuchadnezar, voor 18 liter (24 flessen) Salamon, voor 26 liter Souverein, voor 27 liter (36 flessen) Primat en voor 30 liter (40 flessen) Melchzedec. Daarnaast zijn er kleintjes: het kwartje of de ‘piccolo’ van 0,1875 liter en het halfje ofwel de ‘demi-bouteille’ van 0,375 liter.
de Magnum de best houdbare flesmaat is? De wijn rijpt hierin optimaal en blijft langer ‘vers’ dan in de gewone 0,75-liter fles. Omdat een magnumfles duurder is om te produceren, betaal je voor een magnum vaak ook wat meer dan 2 x een 0,75-liter fles kopen.
de tweede gisting bij de kleine maatjes (de piccolo en demi-bouteille) en de grotere maten (Jéroboam en groter) niet in de uiteindelijke fles zelf plaatsvindt? De gisting vindt plaats in normale flessen en de champagne wordt onder druk overgeschonken in de grotere flessen. Dit proces heet transvasage.
in de Côte de Blancs de chardonnay overheerst (96% van de aanplant), in de Montagne de Reims de pinot noir (56%) en in de Vallée de la Marne vooral pinot meunier staat (63%)? In Aube domineert de pinot noir (85%) en in Sézanne de chardonnay (70%).
de rangorde van de gemeenten komt door de prijs van een kilo druiven (die uiteraard bepaald wordt door de ligging, de kwaliteit van de bodem etc. van de diverse gemeenten)? De top-gemeenten krijgen 100% van de vastgestelde basisprijs. Momenteel is dat ca. €6 per kilo. Premiers Cru-gemeenten zijn degene die 90-99% van die prijs ontvangen. In de praktijk tellen daarnaast slechts de gemeenten die tot 80% van die prijs ontvangen.
het systeem van kwaliteitsclassificatie per gemeente ‘échelle des crus’ wordt genoemd? Dit wordt dus uitgedrukt in een percentage. De beste gemeenten staan voor 100 procent in deze rangorde. Het principe dat ten grondslag ligt aan deze échelle des crus dateert van 1873. Toen verdeelde de regionale krant L'Indépendant Rémois de wijngaarden van de Champagne in verschillende groepen en zetten de gemeenten Ay, Cramant en Verzenay op de eerste plaats. In 1911 kreeg de indeling een status, toen het Syndicat des Vins de Champagne een officiële classificatie opstelde van alle wijnbouwgemeenten. Deze werd gebaseerd op de gemiddelde prijs van een kilo druiven gedurende de daaraan voorafgaande 25 jaar. Deze eerste échelle des crus ging van 22,5 procent tot 100 procent. Sindsdien is dit classificatiesysteem herhaaldelijk herzien. Voor het laatst in 1985. In 1941 werd het laagste niveau (dat toen al 50 procent was), opgetrokken tot 58 procent. Na de Tweede Wereldoorlog werd het 70 procent en inmiddels is de bodem in deze classificatie goed voor 80 procent.
de meeste Grand Cru-gemeenten zich in de Côte de Blancs en in de Montagne de Reims bevinden? Er zijn 17 Grand Cru-gemeenten: Ambonnay, Avize, Ay, Beaumont sur Vesle, Bouzy, Chouilly, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Louvois, Mailly Champagne, Oger, Oiry, Puisieulx, Sillery, Tours sur Marne, Verzenay, Verzy. Daarnaast zijn er nog 41 Premier Cru-gemeente.
vrijdag 23 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten