vrijdag 13 augustus 2010

CHAMPAGNE IS GEZOND!
Antioxidanten beschermen het lichaam. -


Goed nieuws voor champagneliefhebbers: champagne is gezond! Volgens een publicatie in het “Journal of Nutrition” van een onderzoeksteam van Dr. Jeremy Spencer (Reading University) heeft champagne dezelfde gezondheidsvoordelen die eerder zijn aangetoond in rode wijn.

Champagne bevat polyfenolische antioxidanten. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen zogenaamde 'vrije radicalen' en andere schadelijke stoffen die in het lichaam vrijkomen als gevolg van allerlei oxidatiereacties. Vrije radicalen kunnen leiden tot kanker of andere aandoeningen. Zij spelen ook een rol bij het ouderingsproces van het lichaam. Omdat antioxidanten de reacties van het zuurstof voorkomen, ontstaan minder vrije radicalen en wordt het lichaam beschermt. Volgens Spencer kan champagne hartkwalen verminderen en is het goed voor de bloeddruk.

Gezond met polyfenolen
De antioxidanten die in rode wijn zitten, komen vrij tijdens de bereiding van de wijn. Ze komen van tannine (uit pitten en steeltjes) en van de rode pigmentstoffen in de schilletjes van rode druiven (anthocyanen genoemd). De belangrijkste voordelen van rode wijn zijn het verlengen van de levensduur, minder risico op hart- en vaatziekten en het verlagen van de cholesterol. Ook in champagne zijn dezelfde antioxidanten werkzaam. Het gaat in beide gevallen om zogenaamde polyfenolen.
Polyfenolen zitten behalve in druiven ook in appelcider, alle bloemen, bloesems, vruchten (vooral bramen en bosbessen), groenten (bijvoorbeeld boerenkool) en thee. En last-but-not-least: ook cacao (chocolade) bevat polyfenolen! Een hete kop choco voor het slapen gaan doet volgens Spencer wonderen. “Maar”, voegt hij eraan toe, “dat is natuurlijk minder leuk dan een glas champagne…!”

Het onderzoeksteam is het polyfenolengehalte in champagne nagegaan omdat bekend is dat rode wijn een sterker antioxidantisch effect heeft dan witte wijn. Men wilde weten hoe dat met champagne zit. Champagne kan immers van een wit druivenras komen (namelijk chardonnay), maar ook van twee rode druiven (pinot noir en pinor meunier). Nu blijkt dus dat champagne een betere werking heeft dan witte wijn en eerder vergelijkbaar is met die van rode wijn. Ik vermoed dat een krachtige champagne ‘blanc des noirs (van alleen rode druiven dus) dan beter ‘werkt’ dan met een hoog aandeel chardonnay.

De recente positieve aandacht voor de heilzame effecten op de gezondheid van polyfenolen leidt tot een zekere rehabilitatie van eeuwenoude voedingsmiddelen zoals rode wijn en chocolade. Daar komen nu dus ook nog eens de positieve effecten van champagne bij! Goed nieuws dus voor de champagneliefhebber. Ik zet dan ook maar weer eens een nieuw flesje koud voor het weekend… Santé!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten