TIPS VOOR HET JUISTE WIJNGLAS.
WIJNGLAZEN … HET MAAKT ECHT VERSCHIL! -
Een wijn kan mooi uitkomen in een geschikt wijnglas, maar ook hard smaken in een fout glas. Het klinkt heel snobistisch, dat geef ik toe, maar echt, het maakt heel veel verschil welk type wijnglas u kiest voor uw wijn. Dat geldt zowel voor de grootte van het glas als voor de vorm.
Foute glazen…!?
“Hoezo foute glazen!” hoor ik u zeggen. Wat kan er nou fout zijn aan een wijnglas!? Ach, u herinnnert zich wellicht nog de fancy wijnglazen van vroegâh. Zwarte of gekleurde glazen, of met bonte opdruk. Dat was een tijdje mode. Of lekker groot, en dat voor maar één euro! Of zo’n sjiek geslepen rood kristalglas van je oma. Hadden ze nog heel lang voor gespaard…
Allemaal heel leuk .., maar niet geschikt voor wijn! Ook de traditionele champagnecoupe – waarvan gezegd wordt dat de vorm is afgeleid van de borst van Marie-Antoinette! – is niet geschikt voor champagne.
Maat en vorm
Naast de wetenschap dat er voor elke type wijn een ander glas bestaat, is het belangrijk om rekening te houden met de maat (inhoud) en vorm.
Het juiste glas… tips
Hieronder vindt je een paar tips voor het juiste glas en het gebruik van wijnglazen.
1.Steel
Het juiste wijnglas heeft een steel zodat je je wijnglas goed kunt vasthouden. Dat doe je dus niet bij de kelk, want dat beïnvloedt de temperatuur van de wijn en als je eet zou je wijnglas smerig kunnen worden.
2. Tulpvorm
Het glas heeft ook een tulpvorm; het buigt een beetje naar binnen zodat de geur goed gevangen blijft en loskomt als je de wijn met je handen walst.
3. Schenk nooit teveel in!
Dat klinkt raar. Mensen gooien hun glas meestal helemaal vol tot aan de rand. Dat moet niet bij een goed glas. Wijn moet juist nog wat ruimte hebben om te ademen en om zijn aroma’s vrij te kunnen geven. Dat kan niet in een te krap glas, maar ook niet als je je glas helemaal volgooit.
4. Altijd dezelfde hoeveelheid in je glas
De inhoud van een glas is aangepast aan de soort drank. Bier zit in een groot glas (standaardmaat 250cc met pure alcohol 12,5cc). Wijn zit in een middenmaat (vroeger was standaard 125cc, nu zie je meer en meer 100cc!? wat neerkomt op 12cc alcohol). Sherry, port e.d. zit in een kleiner wijnglas van 80cc. Sterke drank als jenever, whisky en wodka zit in een klein glas van 35cc. Hierdoor krijg je per glas steeds evenveel pure alcohol binnen! Een standaardmaat voor het schenken van wijn in Nederland is nu 100 cc. Er zijn geen officiële regels voor de horeca, wel richtlijnen. Een flesinhoud is 0,75 liter en je kunt dus in principe zes à zeven glazen wijn schenken uit een fles. Let dus op de grootte van het glas! Heb je een ruimer glas - bijvoorbeeld zo’n groot ‘sjiek’ glas voor rode wijn – gooi die dan niet vol! Je zou dan wellicht maar 3 à 4 glazen uit een fles halen. Een mooie stelregel is: je schenkt tot daar waar je tulpvormige glas weer naar binnen gaat, of liever nog iets eronder. Zie schema.
5. Geen gekleurde glazen
Als wijnliefhebber wil je genieten van alle elementen in je wijn: van kleur, geur, smaak en afdronk. Als je gekleurde glazen hebt, kun je de kleur niet goed beoordelen. En dat is jammer, want de kleur kan al heel wat over de wijn vertellen! Is de wijn oud of jong? Heeft de wijn houtlagering gehad? Ook kan de kleur van de wijn wellicht al iets verklappen over het soort druivenras. Al deze informatie mis je met gekleurde glazen. Niet doen dus.
6. Voor elk type wijn een glas
Je hebt voor elk type wijn een eigen glas, qua vorm en qua maat. Ga bij een basisuitrusting uit van minimaal drie glazen: een klein smal hoog glas voor aperitief-/dessertwijn (port, sherry, zoete dessertwijn, zie nr. 2 in het plaatje), een tulpvormige kelk voor wit/rosé/rood en een flûte voor mousserend/champagne (zie nr. 1). Wil je iets meer variatie kies dan naast het standaard wijnglas voor wit/rosé (zie nr. 3) ook een iets groter glas voor rode wijn (zie nr. 4).
Er bestaan verder bij een aantal gerenommeerde glasproducenten (bijvoorbeeld Riedel, Spiegelau of Scott Zwiesel) aparte glazen voor speciale wijnen, zoals rode Bourgogne (type ‘viskom’ of bolletje, zie (5) in het plaatje) of rode Bordeaux (zie nr. 6). Als je heel veel van die wijnen houdt, is het zeker de moeite waard om er aparte glazen voor aan te schaffen! De wijnen komen er veel beter in uit. Riedel heeft voor meer gebieden glazen (b.v. Hermitage of Brunello), en zelfs aparte glazen voor bepaalde druivenrassen. Zo is er ook een glas voor bijvoorbeeld chardonnay, sauvignon blanc en riesling, of voor syrah en tempranillo, De glazen zijn helemaal aangepast aan de typiciteit van de wijnen. Gelet is bijvoorbeeld op hoe de zuren van zo’n wijn het beste in de mond en op de tong kunnen vallen en met welke vorm het aroma in die specifieke wijn het beste tot uiting komt.
7. Champagne … in een tulpvormige flûte
En dan nog even iets over champagne. Die schenk je in een flûte, een tulpvormige flûte. De traditionele coupe is om twee redenen niet handig: de mousse (bubbels) verdwijnt te snel en de aroma’s vervluchtigen. Zonde van je wijn dus. Ook hier geldt: gebruik geen gekleurde glazen, en mijdt ook de flûte die in een rechte lijn naar buiten gaat. Juist de tulpvorm behoudt bubbels en aroma’s optimaal.
maandag 16 augustus 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Beste Ingrid,
BeantwoordenVerwijderenwat nog beter is dan op het glas letten is op de fles letten bij het schenken. Ik leer mijn Hotelschoolstudenten dat. Elk glas is namelijk anders en de fles altijd hetzelfde.
Met vriendelijke groet,
Remy Tolk.
www.gastheerschap.com
www.twitter.com/gastheerschap
Praktische suggestie! Maar bij een goed gevormd glas moet je sowieso niet hoger dan de bolling.
BeantwoordenVerwijderenAls je 7 glazen uit je fles haalt ben je gewoon een dief. Ik heb zelf een restaurant en wij halen 5 glazen uit een fles en zelfs dan krijgen we af en toe comentaar dat te weinig is.
BeantwoordenVerwijderen
BeantwoordenVerwijderenMp3 Juices is a web platform where users can download free music. This is by using visiting the official web portal
http://www.kikguru.com/mp3-juices-free-mp3-downloads-www-mp3juices-cc/