woensdag 8 december 2010


Vinissima’s CHAMPAGNEWEETJES,
deel 6 -






Wist u dat …


 de champagnecoupe naar verluiden is gevormd naar de borst van Marie Antoinette?
 de flûte (slank tulpvormig glas op hoge voet) echter de beste glasvorm heeft, omdat hierin de mousse langer stand houdt en het aroma beter tot z’n recht komt?
 je champagne ook kunt openen met een sabel? Deze kunst heet sabreren (van het Franse woord voor sabel: sabre). De oorsprong ligt vermoedelijk bij de Napoleontische soldaten die tijdens de oorlog in Rusland te paard op deze manier hun flessen openden.
 de ideale drinktemperatuur van champagne rond de 8 à 9ºC ligt? Hou voor een betere champagne een wat hogere temperatuur aan dan voor een eenvoudigere. Het beste kun je de champagne een half uurtje in een koelemmer met ijswater (ijsblokje + water) doen of leg de champagne een uurtje voor het drinken in de koelkast.
 de Champenois de bubbels in de flessen oorspronkelijk als fout zagen? Door de koude winters werd de gisting vaak vroegtijdig gestopt voordat alle suiker in de wijn in alcohol was omgezet. De slapende gistcellen kwamen in het voorjaar weer tot leven en als de wijn voor die tijd gebotteld werd, ontstond een bom: menige fles ontplofte als de gisting op gang kwam. Overlevende flessen bevatten onwenselijke bubbels. Ook Dom Pérignon trachtte de bubbels aanvankelijk te beperken. Tot hij ontdekte dat dit de redelijk zure wijn iets extras gaf: “Komt kijken, broeders, ik zie sterren in mijn glas…!”
 de Benedictijner monnik Dom Pérignon (1638-1715) algemeen als de uitvinder van de champagne te boek staat, maar dat deze eer wellicht toekomt aan de Engelsen? Niet-mousserende (althans: niet als mousserend beoogde) wijn uit de Champagne was populair bij de Engselsen medio de 17e eeuw. De wijn werd vervoerd in houten vaten en werd dan gebotteld. De Engselsen beschikten echter over sterker glas en de gebottelde flessen ontploften daardoor minder snel als de gisting in het voorjaar in de fles weer tot leven kwam. De opnieuw op gang gekomen gisting gaf bubbels en bij het openen van de flessen ontdekten de Engelsen als een van de eersten dat dit best lekker was! De Engelsen gingen op zoek naar het geheim van de bubbels. Zo ontdekte de Engelse scheikundige Christopher Merrit in 1662 dat het toevoegen van suiker voor het bottelen kan leiden tot een mousserende wijn. `Door deze ontdekking claimen de Engelsen de uitvinding van champagne nog voordat dit in de streek Champagne werd bedacht, want Dom Pérignon schijnt dit proces pas zes jaar later ontdekt te hebben.
 Dom Pérignon veel verbeteringen heeft uitgevoerd die ook tegenwoordig nog bijdragen aan de kwaliteit van champagne? Zoals snoeimethoden, de manier van persen, de gebruikte druivensoorten en het principe van wijn samenstellen uit meerdere ‘cuvées’ (de assemblage!).
 ook weduwe Clicquot heeft bijgedragen aan de naam en faam van champagne. Haar keldermeester ontdekte de ‘liqueur de tirage’ (de toevoeging voor het op gang brengen van de 2e gisting op fles). Veuve Clicquot zelf was een echte marketeer. Ze deed het goed op de Russische markt. Op gegeven moment ging zelfs 70% van de wijn naar Rusland, waar sjampanski in die tijd zelfs bekend stond als soortnaam ‘Clicquovskoje’! Ze bedacht het bekende ‘Yellow Label’ waardoor een flesje Veuve Clicquot al van verre te herkennen is door het afvallend gekleurde etiket. Slim. En de ‘riddling table’, de voorloper van de remuage in de schuine pupitres, werd door haar bedacht. Hierdoor komen de gistresten van de tweede gisting onderin de flessenhals en kunnen makkelijker verwijderd konden worden.

Eerder verschenen Vinissima’s CHAMPAGNEWEETJES op 22 en 26 februari (deel 1 en 2), 5 maart (deel 3), 23 april (deel 4), 4 juni (deel 5).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten