woensdag 30 maart 2011

Aardbeving: sake-branche ondervindt weinig last van aardbeving

De Japanse sake-branche heeft gelukkig geen grote klap gekregen door de aardbeving en de tsunami. Dat blijkt uit de berichten van een Japanse sake-producent, meldt het Sake Informatiecentrum vandaag op zijn site. Wel zijn er enkele logistieke problemen geweest, maar die zijn inmiddels bijna onder controle.

Geen ‘sake-gebied’
Op een enkele brouwerij met oude faciliteiten na, hebben de sake-brouwerijen geen grote schade opgelopen. Het gebied dat het zwaarst is getroffen, is namelijk geen echt ‘sake-gebied’. In Fukushima bijvoorbeeld wordt de sake voornamelijk ver in het binnenland gebrouwen en niet aan de kust.

Structureel versterkt
In Iwate staan wel wat meer brouwerijen bij de kust, maar deze waren vanwege een aardbeving van een aantal jaren terug juist al structureel versterkt. De meeste bekende brouwerijen in het noorden, zoals Daishichi, Ichi-no-Kura, Urakasumi en Nambu Bijin), hebben de klap goed doorstaan.

Brouwseizoen afgelopen
Het brouwseizoen is overigens bijna afgelopen en de gebrouwen sake ligt veilig in de brouwerijen opgeslagen. Er zijn in totaal geen productiecapaciteitsproblemen. Omdat export maar een klein deel van de totale productie van elke brouwerij vormt, zal deze er niet onder lijden.

Controle
Ook voor de grondstof van sake, rijst, worden geen problemen verwacht. De rijstbouw vindt in het binnenland plaats en niet in het getroffen gebied langs de kust - ook niet in gebieden vlak bij de kerncentrale. Het duurt nog bijna twee maanden voordat de nieuwe rijst geplant wordt. Verschillende overheden hebben aangekondigd voedsel uit Japan op straling te gaan controleren, maar dat betreft voor zover wij kunnen zien tot dusverre alleen groenten, vis en vlees, en niet sake.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Sake Informatiecentrum:
020 4053636 / info@sakeinformatiebureau.nl

[Bron: Sake Informatiecentrum]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten