donderdag 20 januari 2011

CRÉMANT DE LUXEMBOURG: GALES, BLANC DE BLANCS, EXTRA BRUT

De Crémant die Vinissima onlangs op de WineProfessional proefde is er eentje uit Luxemburg. Alles wat bubbelt en volgens de ‘méthode traditionelle’- dus met tweede gisting op fles – wordt gemaakt in andere Franse streken dan de Champagne, maar ook in Luxemburg wordt ‘crémant’ genoemd. In totaal gaat het om zeven crémants in Frankrijk en een appellatie in Luxemburg. Zo is er een Crémant de Loire, een Crémant d’Alsace, een Crémant de Bourgogne etc., maar ook een Crémant de Luxembourg.

Caves Gales
Caves Gales is gevestigd in Remich aan de Moezel in Luxemburg en behoort met zijn 8,9 hectare landbouwgrond tot de grotere Luxemburgse wijnhuizen. Het bedrijf is in 1916 opgericht door Marc Gales. Van oorsprong maakte dit familiebedrijf alleen mousserende wijnen. Vrij recent is men ook begonnen met de productie van 'platte' wijnen.
De mousserende wijnen worden allemaal gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Gales beschikt ook over kelders die zich twintig meter onder de grond bevinden en die de ideale temperatuur en vochtigheid bieden voor de rijping van de bubbeltjeswijnen.

Blanc de blancs
De crémant die Vinissima van Gales proefde is een blanc de blancs, extra brut. Blanc de blancs betekent letterlijk: wit van witte druiven. Mousserende wijn kan namelijk ook gemaakt worden van rode druiven die meteen geperst worden. De wijn is dan gewoon bleekgeel. Een bekend rood druivenras dat hiervoor in de Champagne veel gebruikt wordt is de pinot noir. De Gales is gemaakt van onder andere de riesling. Het is een aangename frisse en fruitige wijn.

Naam: Gales, blanc de blancs, extra brut
Producent: Gales
Land/gebied: Luxemburg
Type: Crémant de Luxembourg
Kleur: bleekgeel
Zoetheid: extra brut, dus geen dosage en derhalve zeer droog.
Druivenras: o.a. riesling
Productie: de wijn is volgens de méthode traditionelle gemaakt en blijft 2 jaar op droesem (‘sur lie’ of ‘sur lattes’) liggen voor dégorgement.
Smaakprofiel: Elegant, licht, fris, fruitig, aangenaam, midgroffe mousse.
Waardering: ** (prima)
Wijn-spijs: bij oesters, schaal- en schelpdieren en als aperitief.
Importeur: JJC Kwast.

Kijk voor meer sprankelend nieuws ook op http://bubbelblog.wordpress.com of volg op Twitter @vinissima en @bubbelblog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten