woensdag 5 januari 2011

In de serie “VINISSIMA’s BUBBELGIDS” …
Slowaakse Sekt: Hubert Club Rosé


Afgelopen Nieuwjaar proefde ik een Slowaakse Sekt, de Hubert Club Rosé. Ik had de wijn gekregen en vermoedde dat deze nogal zoet zou zijn en naar framboosjes zou smaken. De keuze was daarom snel gemaakt en ik heb de wijn als dessertwijn ingezet bij een frambozendessert. Dat bleek een goede keuze!

Hubert J.E. en Henkell & Söhnlein
De Hubert Club Rosé is van het Slowaakse bedrijf J.E. Hubert. Het is de lokale marktleider op het gebied van mousserende wijnen, met maar liefst 80% marktaandeel aldaar. Het bedrijf is 1825 opgericht door een gewond geraakte Napoleontische soldaat, Johann Evangelist Hubert. Op zijn terugkeer naar Frankrijk werd hij verpleegd in Bratislava en werd verliefd op een verpleegster. Hij wist uit zijn thuisland het een en ander over de productie van champagne en besloot die kennis te benutten in zijn nieuwe bedrijf. Hubert claimt het eerste bedrijf te zijn dat buiten de Franse landsgrenzen de méthode traditionelle toepast.
Na een lange geschiedenis werd J.E. Hubert in 1949 ingelijfd bij het staatsbedrijf Západoslovensk. Sinds 2002 is het tot Hubert J. E. omgedoopte Slowaakse bedrijf een dochteronderneming van het Duitse gigant Henkell & Söhnlein Sektkellereien KG. Hiertoe behoren ook Duitse Sekt-merken als Deinhard, Kupferberg en Fürst von Metternich, maar ook Gorbatschow Wodkabrennerei. In het buitenland bezit men een reeks bedrijven, waaronder bedrijven in Polen, Tschechië, Hongarije, Frankrijk (champagnehuis Gratien) en Italië.

Hubert Club Rosé
Hubert brengt verschillende labels op de markt voor mousserende wijnen, zoals de “Johann E. Hubert” van pinot blanc en grüner veltliner, de Hubert Grand en de Hubert Club die de nr. 1 bubbel in Slowakije is.

Zoals ik al vermoedde is de wijn behoorlijk zoet. De Hubert Club Rosé is een demi-sec, de categorie met 33-50 gram suiker per liter. Deze rosé is gemaakt van de druivenrassen Svätovavrinecké (Slowaaks synoniem voor de Saint Laurent en Frankovka modrá (synoniem voor o.a. de Duitse benaming Lemberger, de Oostenrijkse Blaufränkisch en de Hongaarse kékfrankos). De kleur is mooi donkerroze. De wijn heeft een midfijne mousse. In de geur lekker fruitig met aardbeitjes en framboosjes. De wijn is elegant, licht en heeft een aangenaam zoetje. Een stijl die veel Nederlanders en zeker beginnende wijndrinkers zal aanspreken. Prima bij een frambozendessert.

In de Hubert Club serie zit trouwens ook een droge witte (Hubert Club Brut, ca. 10 gram suiker/liter), een semi-sweet (zoete witte wijn (Hubert Club Sweet) met 50 gram suiker/liter en een zoete Hubert Club Red (tevens 50gr/L).

Naam: Hubert Club Rosé
Land: Slowakije
Type: Sekt
Kleur: rosé
Zoetheid: demi-sec (33-50 gr/L)
Druivenrassen: St. Laurent en blaufränkisch
Productie: méthode transvasage (2e vergisting op fles, maar daarna onder druk in een tank, gefilterd en opnieuw gebotteld; hierbij wat verlies van koolzuur).
Waardering: ** voldoende
Spijsadvies: (frambozen)dessert
Importeur/te verkrijgen bij: onbekend

Meer info: http://www.hubertsekt.sk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten