maandag 3 januari 2011

VINISSIMA’s CHAMPAGNETEST OP RTV RIJNMOND
Winnaar: Pierre Mignon, brut grande réserve -


2010 eindigde goed voor Vinissima met een heus tv-optreden over champagne! Te gast in de wijnwinkel van Odile Hemmen in Rotterdam, deed ik een kleine champagnetest. Deze was te beluisteren en te zien op RTV Rijnmond. Klik hier voor het YouTube-filmfragment.

RTV Rijnmond vroeg zich af: “welke champagne moet ik nou toch kopen?” Vinissima adviseerde. De journalist van RTV Rijnmond kocht zeven flessen bij de supermarkt, slijter en speciaalzaak Odile Hemmen. Alleen Bas van der Heijden had geen champagne, dus stopte de journalist er ‘stiekem’ een cava tussen.

Ik proefde de wijnen blind en kwam tot volgende rangorde:

Zoete bubbels voor bij de oliebollen:
1. Moët & Chandon, Nectar Impérial (Gall & Gall - €39,99): zachtzoet, volle smaak, demi-sec
2. Freixenet, Cordon Negro, seco (cava!) (Bas van der Heijden - €6,89), zoet, correct

Droge champagnes:
1. Pierre Mignon, Brut Grande Réserve (Odile Hemmen - €29,95): krachtig, droog, aangenaam fruitig
2. Nicolas Feuillatte, Brut (Odile Hemmen, 34,95): licht, zacht, toegankelijk
3. Pommery, Brut Royal (Albert Heijn - €27,99): licht, fris, bittertje
4. Veuve Durand, brut réserve (Aldi - €12,99): neutraal, zacht, correct
5. Comte de Brismand, brut réserve (Lidl - €9,99): zeer neutraal, zacht, geen champagnekarakter, correct

Correct
Hoewel ik alle wijnen op z’n minst correct vond, is wat mij betreft wel weer bewezen dat je geen champagne onder de 15 euro moet (willen) kopen. De champagnes van de Lidl en Aldi zijn zonder fouten, maar ook heel neutraal en missen een echt champagnekarakter.

Winnaar: Pierre Mignon
De winnaar was voor mij een onbekende: de Brut Grande Réserve van Pierre Mignon. Een zeer fruitige champagne. Dat komt door het ongekend hoge aandeel van de pinot meunier (maar liefst 80%). Aangevuld met 10% pinot noir en 10% chardonnay levert dat een aangename krachtige wijn op die een groot publiek zal aanspreken, maar die ook geschikt is voor de meer verwende fijnproever. Prima champagne voor die €29,95.

Pierre Mignon is gevestigd in Le Breuil, in de Vallée de la Marne. Het is een klein champagnehuis dat over 14 hectare wijngaardareaal beschikt en 390.000 flessen produceert. Ook in de aanplant laat Mignon zien dat de pinot meunier bij hen geen ondergeschoven kindje is. 60% van de aanplant bestaat uit dit fruitige druivenras, aangevuld door 30% chardonnay en 10% pinot noir. Pierre en Yveline Mignon runnen het familiebedrijf samen met hun 2 kinderen. In Frankrijk is Pierre Mignon een gevestigde naam en leverancier van o.a. het Paleis de l’ Elysée, de gemeente Parijs en verschillende ministeries en ambassades in de Franse hoofdstad.

Vinissima heeft het jaar mooi afgesloten met de rosé-versie van het huis. Deze elegante champagne paste prima bij de kreeft. 2011 werd ingeluid met een jubileumchampagne: Gosset 425e Anniversaire. Nieuwjaarsochtend begonnen we met een Nederlandse mousserende wijn bij het ontbijt. Daarover morgen meer…

Ik wens u allen een bruisend en sprankelend 2011 !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten