maandag 22 februari 2010





Vinissima's CHAMPAGNEWEETJES, deel 1

Wist u dat …

 Champagne een beschermde naam is? Alleen mousserende wijn uit de Noordfranse streek Champagne mag champagne heten.
 alleen mousserende wijn die op dezelfde manier als champagne wordt gemaakt (de zogenaamde ‘méthode traditionelle’) crémant (in de rest van Frankrijk, namelijk Crémant d’Alsace, de Die, de Jura, de Bourgogne, de Loire, de Limoux en de Bordeaux; plus Crémant de Luxembourg), cava (in Spanje), Deutscher Sekt (Duitsland, t.o.v. Schaumwein), Spumante (in Italië t.o.v. minder mousserende ‘Frizzante’) en Vonkelwijn of Cap Classique (Zuid-Afrika) mag heten?
 de benaming ‘méthode champenoise’ niet meer gebruikt mag worden en is vervangen door ‘méthode traditionelle'?
 er in champagne niet alleen chardonnay (wit druivenras), pinot noir en pinot meunier(twee blauwe druivenrassen) gebruikt mogen worden, maar daarnaast ook wat arbane, petit meslier en pinot blanc! De eerste drie rassen zich echter verweg de belangrijkste!
 dat elk druivenras zijn specifieke eigenschappen heeft voor champagne. Pinot noir voegt in een blend body en lengte toe, verhoogt het bewaarpotentieel en geeft de wijn brioche-aroma’s bij oudering. Chardonnay geeft fraicheur (frisheid/mooie zuurgraad), elegantie en finesse aan de wijn en ontwikkelt toasty vanilleachtige aroma’s bij oudering. Pinot meunier is het ondergeschoven kindje van de drie. Het ras wordt gebruikt voor champagnes die niet lang bewaard hoeven te worden en die een fijne zachte aantrekkelijke fruitigheid hebben. De tophuizen claimen vaak dat ze geen of maar weinig pinot meunier gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten