woensdag 17 februari 2010













OESTERRECEPTJES

Het resultaat van de oesterkraakworkshop die mijn partner en ik op Valentijnsdag hadden, was dat we een paar dagen later 's avonds samen in de keuken stonden en in 'no time' 24 oesters hadden geopend. Zo'n workshop helpt dus zeker om de ziltige beestjes makkelijker te lijf te gaan.

We hebben twee receptjes uitgeprobeerd: gegratineerde oesters en pasta met oesters.

Gegratineerde oesters
Open de oesters en leg ze in een overschaal.
Snipper een bosuitje heel fijn en snij gemberbolletjes in kleine stukjes.
Leg wat bosui en gember op de oesters.
Maak een dressing van creme fraiche, Japanse sojasaus, gembersiroop en cream sherry (in elk geval zoete sherry met een flinke dosis PX erin). Giet wat dressing in elke oester.
Leg een klein plukje geraspte belegen of oude kaas op elke oester.
Gratineer in de oven 2-3 minuten. Klaar!
Eventueel kun je de oesters ook van tevoren kort in witte wijn stomen. Je hoeft ze dan niet eerst te openen. Ze zijn klaar als de oesterschelp vanzelf opengaat (net als bij mosselen).
Wijntip: milde zachte witte wijn (niet al te droog en met niet al teveel zuren, en helaas ook geen brut champagne: veel te veel zuren!) of drink er dezelfde sherry bij!

Pasta met oesters
Open de oesters en vang het oestervocht op!
Fruit een fijn gesnipperd rood uitje in wat boter.
Doe er slagroom, witte wijn, oesternat en wat vers gemalen zwarte peper bij.
Laat dit op het vuur flink indikken.
Kook ondertussen de pasta (spaghettini) 'al dente'.
Stoom op het laatst de rauwe oesters kort mee in de ingedikte saus.
Schep de saus over de afgegoten spaghettini.
Niets meer aan doen en smullen maar.
Wijntip: witte wijn met zachte zuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten