vrijdag 5 februari 2010

iPHONE LOMOGRAFIE...


Beetje zitten fröbelen met foto's op de iPhone de afgelopen dagen. Bijgaand het resultaat. Combi van de Apps Polarize met MoreLomo.

Het woord lomografie is een samenvoeging van de naam Lomo en het woord fotografie. Lomo is de naam van een Russische camera en de fabriek waar hij gemaakt werd (Leningradskoye Optiko Mechanichesckoye Obyedinenie, ofwel Leningrad Optical-Mechanical Amalgamation). ‘Lomografie’ is echter in Wenen ontstaan. In 1991 nam de Weense student Matthias Fiegl een Lomocamera mee (een goedkoop compactdingetje, de Lmo LC-A ) van zijn reis naar Praag. Toen hij de camera gebruikte op een studentenfeestje bleek de camera een succes. Een illegale smokkelhandel van Lomo’s kwam op gang. De Lomo werd een cult-object.

De studenten besloten een Lomographic Society op te richten en ze legden binnen die society tien regels vast:
1. Neem je altijd Lomo mee, waar je ook naartoe gaat
2. Gebruik hem dag en nacht
3. Je Lomo is een deel van je leven
4. Maak foto’s zonder door de zoeker te kijken
5. Kom zo dichtbij als mogelijk is
6. Denk niet na
7. Wees snel
8. Probeer het niet onder controle te houden
9. Wees verrast
10. Negeer al deze regels

Juist door consequent vast te houden aan goedkoop en laagwaardig, werd lomografie een non-conformistisch tegenwicht voor de reguliere fotografie. Met je Lomo schiet je foto’s (lomo’s geheten) vanaf je heup, zonder precies te zien wat je schiet, zodat je jezelf verrast met het resultaat. Snapshots pur sang dus, met ‘fun’ als belangrijk element.

Eind jaren ‘90 was lomografie op zijn populairst in Nederland, maar is nog steeds populair. Een internationale vereniging zorgt sindsdien voor de promotie van de Lomo, en 'ambassades' vertegenwoordigen de lomografen per land (Nederland is hier overigens een blinde vlek). En het kon niet uitblijven: LOMO voor de iPhone! De camera van de iPhone is sowieso vreemd genoeg niet al te best. Lomo is dus eigenlijk best geschikt om nog iets leuks van je slechte foto’s op de iPhone te maken! Fun staat nog steeds voorop, en je hebt je iPhone toch altijd bij je, dus ook aan die behoefte wordt voldaan. En nu mensen via twitteren, fotosite Flickr en blogs sowieso steeds meer hun dagelijkse leven beschriijven en (fotografisch) vastleggen, is Lomo en de iPhone de logische combinatie.

Het e-mailadres van de hoofdzetel van de Lomographic Society in Wenen is: lomo@blackbox.at. De vereniging heeft een site op http://www.wien.at/lomo/. Zie ook http://www.lomography.com/

Don't think, just shoot...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten