vrijdag 26 februari 2010


Vinissima’s
CHAMPAGNEWEETJES, deel 2


Wist u dat …

 ‘witte’ champagne naast chardonnay ook gemaakt kan zijn van blauwe druiven? Deze worden meteen geperst zodat ze geen kleur afgeven en je een witte basiswijn krijgt.
 “L’art de l’assemblage” belangrijk is voor champagne? Een constante kwaliteit en smaak wordt gegarendeerd door een stille basiswijn te maken door assemblage van diverse wijnen van verschillende druivenrassen, verschillende gebieden (‘crus’) en verschillende jaargangen (oude jaargang = vin de réserve).
 door de “liqueur de tirage” (suiker + gist bij de stille basiswijn en fles dan tijdelijk afsluiten en wegleggen) de tweede gisting in de fles op gang komt?
 door deze tweede gisting de uiteindelijke mousse in de fles ontstaat en ‘gevangen’ wordt?
 gewone brut zonder jaargang (de B.S.A. = brut sans âge, of in ’t Engels N.V. = non vintage) minimaal 15 maanden in de kelder ligt en een millesimé (champagne van één oogstjaar) minimaal drie jaar? Topcuvées blijven trouwens veel langer liggen en tophuizen laten ook hun B.S.A. en millesimé veel langer laten liggen. Hierdoor ontstaat namelijk een veel fijnere mousse (kleinere belletjes).
 er in de Champagne 980 miljoen flessen onder de grond liggen!?

Dit is deel 2 van een serie champagneweetjes. Binnenkort meer...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen