donderdag 10 juni 2010

Ondersteun de bubbeltax-petitie tegen extra accijns op champagne en prosecco

Hubrecht Duijker riep onlangs op tegen afschaffing van de zogenaamde ‘bubbeltax’ in zijn column op de site van ByTheGrape. Wijnen mèt belletjes worden namelijk veel zwaarder belast dan wijnen zònder. Voor een gewone stille wijn moet per hectoliter €70,56 worden betaald. Maar voor mousserende wijn stijgt dat tarief naar €240,58. Dat is meer dan drie keer zoveel! Ook u kunt nu hun petitie ondertekenen…!

Duijker en velen met hem vragen zich nu af waarom het drinken van mousserende wijnen tegenwoordig nog steeds wordt bestraft. De regel dateert van generaties geleden, toen champagne vrijwel de enige sprankelwijn was. De staat wilde luxe toen kennelijk extra belasten, waarschijnlijk omdat champagne destijds alleen door zeer welgestelden werd gedronken. Het is nu tijd om deze ongelijkheid op te heffen en de tax gelijk te trekken met die van stille wijn. Bubbelwijnen zijn volstrekt gedemocratiseerd en er is niets elitairs meer aan bijvoorbeeld Prosecco. Want ja, ook die wijn wordt door deze belastingmaatregel getroffen! Evenals cava, Sekt, Vonkelwijn, crémants en andere mousserende wijnen.

“In supermarkten kun je voor circa vijf euro een goede Prosecco kopen en onder de tien euro bijvoorbeeld een lekkere Crémant de Bourgogne. Het wordt daarom tijd om de discriminatieaccijns te beëindigen. (…) Schuimwijn is niet meer exclusief noch elitair en evenmin een luxeproduct,” stelt Duijker terecht vast.

Duijker en ByTheGrape hebben nu de handen ineen geslagen en zijn een (digitale) petitie gestart. Als er genoeg digitale handtekeningen zijn, wordt de petitie aangeboeden aan de Tweede Kamer. Steun daarom de petitie, en zorg dat de extra accijns op mousserende wijnen wordt afgeschaft!

Ga naar http://www.bubbelpetitie.nl en zet uw digitale handtekening...!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten