maandag 28 juni 2010

STERRENWIJN OP DE DAG VAN DE GEBOORTE VAN CHAMPAGNE!

28 juni 1682 schijnt de dag te zijn waarop Dom Pérignon de champagne ontdekte! De Benediktijnermonnik van het klooster te Hautvillers ontdekte toen hoe je de belletjes in wijn kon 'vasthouden' (de tweede gisting op fles ofwel de 'méthode champenoise' c.q. de 'méthode traditionelle') en riep tegen de andere monnikken: "Kom kijken broeders, ik heb sterren in mijn glas!

Engelse uitvinding...
Dom Pérignon wordt overigens weliswaar de ontdekking van champagne toegedicht, maar in werkelijkheid waren het vermoedelijk de Engelsen (!) die het proces ontdekten. Al in 1662 bracht de Engelsman Christoph Merret verslag uit aan de Royal Society over het verkrijgen van mousserende wijn door toevoeging van suiker aan stille wijn waardoor er een tweede gisting optreedt. Dom Pérignon begon pas in 1668 met het op fles trekken van wijn in de abdij van Hautvillers. Dit is dus zes jaar later.
Het succes kwam pas echt toen er voldoende stevige wijnflessen konden worden gemaakt om de druk binnen de fles tijdens de tweede gisting (6 bar, dat is circa 3x de druk van een autoband!) aan te kunnen. Opmerkelijk is dat deze fles ook ontwikkeld is in Engeland.

Ontploffingen
Wel heeft de Franse monnik aan de wieg gestaan van aardig wat verbeteringen van 's werelds bekendste mousserende wijn. In zijn tijd was de fermentatie van de wijn in de fles, die de mousse in de wijn veroorzaakt, een enorm probleem voor de wijnbouwers. Wanneer het koudere weer arriveerde in de herfst, stopte het gistingsproces soms, nog voordat alle gistende suiker in de wijn in alcohol was omgezet. Als deze wijn in dit stadium werd gebotteld, werd het letterlijk een tijdbom. Wanneer het weer in de lente warmer werd, begon de nog aanwezige gist weer te werken en begon het kooldioxide te produceren, dat op zijn minst de kurk uit de fles perste, en dikwijls de fles deed ontploffen.Dit kon een kettingreactie veroorzaken in nabije flessen. Het betekende een gevaar voor werknemers en ook werd als gevolg soms een heel jaar wijnproductie vernietigd.

Dom Perignon trachtte deze onvolkomen vergisting te voorkomen en voerde een aantal verbeteringen in, die heden ten dage nog steeds in de Champagne in gebruik zijn, zoals het uitgebreid assembleren van verschillende wijnen (verschillende druivenrassen, verschillende jaargangen, verschillende percelen).

Sterrenwijn
Uitgerekend op deze dag van de vermeende geboorte van champagne, 28 juni - toeval of niet? - organiseert wijnmagazine Perswijn ""Sterrenwijn", een uitgebreide champagneproeverij voor professionals. VINISSIMA is vanmiddag natuurlijk aanwezig. Later meer ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten