Rariteiten in het glas: pecorino, Sekt uit Sachsen en een witte Zwitser (Johannisberg uit Valais)
Dit weekend was het tijd voor wat bijzondere of ongebruikelijke wijnen.
Eerst had ik een Italiaanse wijn van het tamelijk onbekende druifje ‘pecorino’ in m’n glas. Niet te verwarren dus met de gelijknamige schapenkaas. Zelfs Jancis Robinson zet er in haar wijnbijbel niet veel meer over in dan dat het druifje voorkomt in de Marche en Abruzze en stevig, mineralig en droog is. De 2009 IGT Terre di Chieti, "Unico", Tenuta Ulisse is fris, vol, mineralig en met een aangenaam bittertje.
Eine Rarität – Weine aus Sachsen
Daarna was het tijd voor een bijzonder aperitief: een Elbtal-Sekt uit het Duitse Sachsen. Wijn uit Sachsen? Ja dat kan. Sachsen is met 0,2% aandeel het kleinste van de Duitse ‘Anbaugebiete’. De kans dat je een wijn uit Sachsen tegenkomt is dus relatief klein. Vandaar het motto: “Eine Rarität – Weine aus Sachsen”. Maar vergis je niet: er vindt al sinds 850 jaar (1161) wijnbouw plaats! 2011 wordt dus een jubileumjaar.
De 55 km lange ‘Weinstraße’ gaat van Pirna via Dresden, Radebeul en Meißen naar de idyllische wijndorpjes rond Diesbar-Seußlitz. De voornamelijk witte wijnen uit het gebied langs de rivier Elbe zijn karaktervol, fruitig, droog en met hoge zuurgraad. De druivenrassen Rivaner (= Müller-Thurgau), Riesling, Weißburgunder (= pinot blanc), Grauburgunder (= pinot gris) en de Roter Traminer komen het meeste voor, maar typerende rassen voor de streek zijn vooral Kerner, Scheurebe, Traminer en Elbling.
Elbtal-Sekt “August der Starke“
Ik proefde van het Sächsische Staatsweingut Schloß Wackerbarth de instap-Sekt “August der Starke - trocken”. In dit barokkasteel wordt deze mooie elegante mousserende wijn gemaakt volgens de méthode traditionelle. Schloß Wackerbarth was de eerste in Sachsen die Sekt maakte. De wijn is fris met een mooie fijne mousse en een klein aangenaam fruitig zoetje, is bijna lichtvoetig en zeer zuiver. In de blend vinden we Kerner, Riesling en Weißburgunder terug. Ondanks de aanduiding ‘trocken’ heeft de wijn 23,4 gram/liter ‘Restsüße’. In de Champagne zou deze dosage al demi-sec zijn! Maar dat proef je er nauwelijks aan af. De wijn is prima in balans en komt toch redelijk droog over. Bijzonderheid: de remuage van de flessen geschiedt nog met de hand.
Johannisberg = Sylvaner
En bij de laatste asperges van dit seizoen trokken we een witte Zwitser open: 2009 AOC Valais, Johannisberg, "Culinarius". De Sylvaner wordt in Valais Johannisberg genoemd. De wijn is aromatisch, fruitig, bloemig en heeft zelfs wat honingtonen. Het etiket geeft al aan waarbij de wijn zich graag laat inzetten: asperge. Dus dat hebben we maar gedaan en dat combineerde prima.
Al met al weer een boeiend wijnweekend…
maandag 21 juni 2010
Labels:
Elbtal-Sekt,
kerner,
pecorino,
Sachsen,
Schloss_Wackerbarth,
sylvaner,
Valais
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten