woensdag 30 juni 2010

VINISSIMA ONTKURKT: PROEFNOTITIES VAN 25 CHAMPAGNES (STERRENWIJN – 28 JUNI 2010)

Afgelopen maandag was er STERRENWIJN, de champagneproeverij voor professionals van wijnmagazine Perswijn. Rond de 75 wijnen stonden er die middag. Ik heb er welgeteld 57 geproefd!
Soms was het voor mij herproeven van oude bekenden, stille liefdes of flesjes die altijd een woeste aantrekkingskracht op me hebben. Maar ook voor mij als champagnegek was er gelukkig tussen de bekende huizen en wijnen (vertegenwoordigd waren: Ayala, Billecart-Salmon, Bollinger, De Venoge, Dom Pérignon, Gosset, Krug, Moët & Chandon, Philipponnat, Pol Roger, Ruinart, Vranken Pommery en Veuve Clicquot) ook weer allerlei nieuws en voor mij onbekends te ontdekken. Zoals de krachtige Benard-Pitois, de opvallende verschijning van Armand de Brignac, de pinot noir-gedomineerde wijnen van Delot Père & Fils, de goedgemaakte Jean-Yves de Carlini, de droge grand cru-wijnen van Lancelot-Pienne, Le Brun-Servenay die geen ‘malo’ toepast en de topcoöperatie Mailly Grand Cru. Teveel om op te noemen en te bespreken. Waar te beginnen bij deze overdaad aan bruissends in het glas…!? Ik beperkt me daarom hier en nu tot mijn nieuwe ontdekkingen, in democratisch-alfabetische volgorde.

Armand de Brignac
“Elke fles Armand de Brignac wordt volledig met de hand gemaakt door wijnmaker Jean-Jacques Cattier en zijn staff van 8 personen,” weet de informatiesheet ons te vertellen. Het huis is volledig in handen van de familie Cattier, die wijn verbouwt sinds 1763 en onder die naam sinds 1911 ook champagne verkoopt. Cattier heeft in 2007 Armand de Brignac gelanceerd.
Wordt Armand de Brignac de nieuwe Cristal…? Armand de Brignac wordt gebotteld in onmiskenbaar opvallende flessen: een gouden fles voor de Brut Gold, een roségouden fles voor de rosé-variant en een zilveren fles voor de Blanc de Blancs! Kitsch of cool...? Vermoedelijk is deze bijzondere uitmonstering er de reden voor dat Amerikaanse celebreties er momenteel mee weglopen. Ze zochten een vervanger voor Roederer Cristal, dat ooit de favoriet was van bekende rappers. Cristal is nu verguisd en vervangen door de ‘Ace of Spades’, zoals de wijn door het logo met schoppenaas in de V.S. wel wordt genoemd. Wie op google kijkt, ziet Beyonce, hiphoppers Jay-Z en P-Diddy gewillig poseren met grote gouden magnums. (Wijnimport Azur & Provence)
De wijn die wij proefden, de Brut Gold in dat opvallende gouden jasje, bestaat voor 20% uit druiven van 2002, 20% uit 2003 en voor 60% van 2005. Een multi-vintage dus van 40% pinot noir, 40% chardonnay en 20% pinot meunier die minstens 36 maanden gerijpt heeft. De aan het einde van het proces toegevoegde reservewijn heeft 9 maanden op twee jaar oude Bourgogne-barriques gelegen. De Brut Gold Ace of Spades is in 2009 verrassend bekroond tot de allerbeste champagne tijdens een blindproeverij van Fine Champagne Magazine. De wijn heeft een rijpe bijzondere smaak, rijk, licht bloemig, brioche, romig en met een mineralige fraicheur. En de prijs…? De consumentenprijs voor de Brut Gold ligt rond de €300,-! Nog meer dan de Cristal dus.

Bénard-Pitois
Ween betrouwbaar huis in Mareuil-sur-ÿ dat krachtige wijnen maakt. Mij beviel vooral de Brut Réserve Premier Cru erg, ondanks de wat hoge dosage (ca. 11-12 gram suiker per liter). Je proeft het er nauwelijks aan af en het geeft de wijn een aangename rondheid. Een verrassende wijn, vol met rijp fruit en mooie gisttonen. Van 80% pinot noir en 20% chardonnay, de laatste op barriques gevinifieerd! Ook de Gourmandine Demi Sec Premier Cru heeft een mooie balans, een aangenaam zoetje en is fris en zuiver. Bij de rosé-variant overheerst naar mijn smaak het hout te zeer. (Wijnimport Azur & Provence)

Jean-Yves de Carlini
Jean-Yves de Carlini (importeur: La Champenoise) is een relatief onbekend huis, maar wat mij betreft verrassend. Het huis bestaat sinds 1955 en bezit 6,5ha rond Verzenay. De wijnen zijn goed gemaakt en vol. Hun Extra Brut bestaat voor 75% uit pinot noir en voor 25% uit chardonnay. Mooie gerijpte notige stijl, zuiver, droog en met een fris groen appeltje. Ik kende toevallig al hun Cuvée de la Montgolfière. Ik kreeg deze Blanc des Noirs van 100% pinot noir eens cadeau. Mooie krachtige wijn, droog met gerijpte stijl, van grand cru-wijngaarden. Opvallend etiket met een ballon erop. Kom ik bij de opening van een nieuwe wijnzaak en vraagt een schichtige klant aan de eigenaar of hij misschien een wijn heeft met iets van ballonvaart erop…!? Nee. Maar ìk herinnerde me ineens dat ik nog een lege champagnefles omgekeerd in m’n koeler had staan. Hij is ’s avonds langsgekomen om de fles op te halen en ik heb nog nooit iemand zo blij gemaakt met een lege fles! De man bleek alles over ballonvaart te verzamelen. Grappig.

Lancelot-Pienne
Kleine producent te Cramant die al sinds 1870 bestaat. Het huis bezit alleen grand cru-wijngaarden. Het huis draagt de naam Lancelot, een van de ridders van de Ronde Tafel en rechterhand van Koning Arthur. Hun cuvée prestige heet daarom ook ‘Cuvée de la Table Ronde’. Alle geproefde wijnen zijn Blanc de Blancs. Geen wonder als je standplaats Cramant is. (importeur: J. Bart)
De Grand Cru Blanc de Blancs heeft een lichte en fruitige neus, maar een gerijpte notige krachtige stijl. Het is een lekkere frisse wijn die drie jaar gerijpt heeft met een dosage van 7,5 gram suiker per liter. De twee prestige-cuvées (de Grand Cru Blanc de Blancs Cuvée de la Table Ronde en de Grand Cru Blanc de Blancs Millésimé Cuvée Marie Lancelot 2005) lijken een stoere mannelijke versie en een elegante vrouwelijke versie te vertolken. Beide wijnen hebben een redelijk lage dosage (7 gram) en hebben drie jaar gerijpt. De eerste wijn is krachtig, droog, gistachtig, fijne beetje prikkelende mousse, met tonen van granny smith, peer en hazelnoot. Marie Lancelot toont zich bleekgeel, elegant, met fijne mousse. Ook hier gist en granny smith. De wijn oogt wat frivoler en ondanks dezelfde dosage nog droger. Mooie wijn!

Le Brun-Servenay
Een récoltant-manipulant die sinds 1933 bestaat en gelegen is in Avize, in het hart van de Côte des Blancs. Het is dan ook niet vreemd dat de champagnes van dit huis grotendeels op basis van chardonnay zijn gemaakt. De wijngaarden zijn verspreid over een drietal grand cru-dorpen: Avize, Cramant en oger.Wijnmaker Patrick Le Brun gebruikt geen ‘malo’, dus geen malolactische fermentatie waarbij appelzuur in het zachtere melkzuur wordt omgezet. Het geeft de wijnen wat frissere zuren en soms een tikje appelaroma. “Appelfris” zou je de wijnen ook kunnen noemen. (importeur: La Champenoise)
De geproefde wijnen zijn allemaal redelijk droog en hebben een dosage van 8,5 gram. Bij de Cuvée Réserve Brut (van 50% chardonnay, 25% pinot noir en 25% pinot meunier) overheerst fris citrus. De Cuvée Sélection Grand Cru (Blanc de Blancs) is netjes, strak, fruitig en droog en met schuimende mousse. Echt een wijn die je mond schoonspoelt. Hier proef je duidelijk het appelige. De bleekroze Cuvée Rosé van 86% chardonnay, aangevuld met 7% pinot noir en 7% pinot meunier valt me wat tegen. Droog, maar met prikkende mousse en weinig fruit. Er wordt krachtig afgesloten met de Cuvée Chardonnay Millésime 1999. een blanc de blancs met 8 gram dosage van oude stokken. Frisse droge wijn, gistachtig met hazelnoot. Gerijpte stijl met overduilijke honingtonen. Daar moet je van houden, maar het is wel een mooie vineuze wijn.

Mailly Grand Cru
Mailly is een coöperatie en een van de beste van Frankrijk! In 1929 werd Mailly Grand Cru opgericht. De oprichters wilden gemeenschappelijk druiven en/of most aanbieden aan de grote huizen. Die boycotten hen en zo moesten ze zelf wel champagne produceren. Momenteel zijn er 77 leden. Het huis wordt goed geleid, met blik op de toekomst. Hun Cuvée Les Échansons is vermeldenswaardig. De échanson was vroeger de sommelier van de koning. De wijngaarden liggen in de bakermat van de pinot noir. De klassieke samenstelling van de wijnen van Mailly Grand Cru is dan ook 75% pinot noir en 25% chardonnay. Er wordt geen pinot meunier gebruikt. Ik kende Mailly nog niet, maar de wijnen hebben me aangenaam verrast.
De Brut Réserve is licht, droog, en zuiver. Een goed gemaakte aangename instapper met een dosage van 8 à 10 gram die 3 jaar gerijpt heeft. De zalmkleurige brut Rosé heeft een krachtige mousse en is van mooie rijpe druiven. Het merendeel is pinot noir. De 10% chardonnay zorgen voor wat extra strakheid in de wijn. Lekker als aperitief of bij desserts met bosvruchtjes. De “Cuvée L’Air 2005” geeft ondanks de kracht toch heel mooi het thema ‘L’Air’ (lucht) weer. De wijn is droog (dosage 6-8 gram suiker), krachtig, zuiver, gistachtig en heel verkwikkend. Hier wordt de standaardsamenstelling van 75% pinot noir en 25% chardonnay gebruikt. De 2005 die wij proefden is begin 2010 gedegorgeerd, maar momenteel ligt driekwart van de partij nog sur latte en komt dus na meer dan vijf jaar rijping pas op de markt.De “Cuvée L’intemporelle 2005” heeft een lage dosage van 6 gram en is van 60% pinot noir en 40% chardonnay. Een heerlijke wijn met een fijne mousse, die fruitig, zacht, licht, elegant, zuiver en verkwikkend is. Tenslotte de “Cuvée Les Echansons 1999”: de topcuvée van Mailly. Van 75% pinot noir en 25% chardonnay. Mooie mousse, zeer krachtig, droog, notig, appel, mooie zuren in de afdronk. Een bijna ‘mannelijke’ champagne, waarmee gedoeld wordt op de krachtig aroma’s. Zeker geen aperitiefwijn dus en een prachtige afsluiter van het uitgebreide assortiment van Mailly.

Al met al een prachtige proeverij. En de aansluitende zege van het Nederlands elftal maakte de dag helemaal tot een feest. Santé en bruissende groet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten