DE NATIONALE WIJNKEURING:
TRENDS EN ONTWIKKELINGEN VAN DE NEDERWIJN -
Op 7 en 8 september vindt bij het Productschap Wijn wederom de Nationale Wijnkeuring plaats. Ik doe al een aantal jaartjes mee in de jury en het is heel boeiend om op die manier de trends en vooral de ontwikkeling van de Nederlandse wijn te volgen.
Trotse ouders
Een paar jaar geleden had ik het gevoel dat het goed ging met de Nederwijn. De wijnen werden steeds zuiverder, het houtgebruik was ingetogen en er zaten gewoon best lekkere wijnen bij. Twee jaar geleden leek het ineens bergafwaarts te gaan. Veel onzuivere wijnen, veel fouten.
Nou is het bekend dat ouders meestal heel trots zijn bij de geboorte van hun kind. Dat is niet anders bij wijngaardeniers. Maar enige kritische houding ten opzichte van hun kroost mag in dit geval wel. Wat sommige (hobby-)wijngaardeniers inzenden is soms echt om te huilen. Wijnen met fouten, onzuiver, soms nog niet uitgegist of niet goed gefilterd waardoor vermoedelijk de gisting herstart. Noem het maar op.
Testrapport
Alle ingezonden wijnen worden overigens eerst naar het laboratorium in Geisenheim (Duitsland) gezonden. Daar worden de wijnen aan een grondige analyse onderworpen. De wijngaardeniers krijgen van de resultaten een testrapport. Heel nuttig, want hiervan kunnen ze leren.
50 testwijnen
Daarna staan ze in Den Haag op de proeftafels en worden ze beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit onder andere vinologen en wijngaardeniers. Vandaag proefden beide jurygroepen bijna 50 wijnen. Het was een bonte mix van mousserend wit, droog wit, halfdroog wit, halfzoet wit, wit met hout, mousserende rosé, droge rosé, droog rood en droog rood met hout.
Wit steeds beter
Wat opvalt is dat wit in Nederland steeds beter wordt. Veelal mooie zuivere aromatische wijnen met frisse zuren en een goede balans. De rosés die onze jury proefde waren dit jaar van uitzonderlijk slechte kwaliteit. Veel fouten. Met het rood blijft het wat mij betreft tobben in Nederland. Het houtgebruik was dit jaar redelijk ingetogen, gelukkig! Maar de wijnen uit 2008 waren al snel verkleurd en te snel ontwikkeld. Verder veel drogende tannines, onrijp fruit, koolnat. En ach, die regent heeft het wat mij betreft ook nog niet niet gemaakt.
Medailles?
Alle wijnen kunnen bij voldoende punten in aanmerking komen voor een keurzegel, een bronzen, zilveren of gouden medaille. We hebben zeker dit jaar wel wat medailles toegekend. De uitslag worden bekendgemaakt tijdens het sfeervolle Festival van het Goede Leven in en rond Kasteel Groeneveld in Baarn op 19 september a.s. Benieuwd welke wijnen we uiteindelijk in de prijzen hebben geproefd.
Al met al een leerzame ochtend jureren. Het gaat goed met de Nederwijn. Dat is mooi. En de ontwikkeling blijft boeiend. Veel wijngaardeniers verkopen hun oogst gemakkelijk. Er is veel vraag naar Nederwijn in de horeca en ook rood verheugd zich in toenemende populariteit. Toch hou ik het voorlopig even op wit uit Nederland.
dinsdag 7 september 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten