dinsdag 21 september 2010

RODE CHAMPAGNE VAN LECLERC-BRIANT EN BIO-CHAMPAGNES VAN FRANCK PASCAL OP FABULOUS FOOD FESTIVAL -

Afgelopen zondag vond tijdens de Week van de Smaak in Haarlem het eerste Fabulous Food Festival van organisatrice Alexandra Besel plaats. De flamboyante heren van Agoston & Krieger vonden dat een mooi ecologisch verantwoord decor voor een masterclass van een van hun biologische champagneproducenten: Franck Pascal.

Ziektes begrijpen
Pascal ging eerst in op zijn beweegredenen om biodynamisch te produceren. De kern daarvan werd gelegd tijdens militaire dienst, toen hij zag wat chemische wapens met mensen deden. Later ontdekte hij de vele voordelen van biologisch produceren en van biodynamie op de geur en gesteldheid van de bodem, minder erosie en op de gezondheid van de druiven. Maar ook stelt hij dat druiven die volgens biodynamische principes zijn verbouwd een ideale combinatie hebben van suiker, zuren, pulp, vlees en mineraliteit. Zijn filosofie is: je moet niet het effect van ziektes proberen te bestrijden, maar zoeken naar de redenen van ziektes. Die moet je begrijpen en pas dan kun je ze met natuurlijke methoden bestrijden.
Pascal heeft ook veel veranderingen in het vinificatieproces toegepast. Zo gebruikt hij nu alleen natuurlijke gisten en filtert en klaart hij zijn wijnen niet.

Pinot meunier
We proefden drie champagnes van Pascal:
Sagesse, brut nature: deze droge champagne is gistig en heeft tonen van Granny Smith-appel en peer. Het is een zuivere wijn met een fijne mousse en een redelijk lange afdronk. De wijn heeft geen toegevoegd suiker (een ‘zéro dosage’ dus), komt van drie druivenrassen (57% pinot meunier, 38% pinot noir en 5% chardonnay) en is vooral van de oogst van 2006 (94%, resterende 6% van 2005). De fles is 2007 op de markt gekomen.
Tolérance, brut rosé. Deze licht zalmkleurige rosé lijkt het geliefst. De lichte wijn heeft een mooie neus, een bittertje, midfijne mousse en zacht elegant lichtrood fruit. Met een dosage van 6,2 gram suiker per liter is het een relatief droge wijn. De blend is bijna vergelijkbaar: 58% pinot meunier, 39% pinot noir, 3% chardonnay.
Harmonie, extra brut 2005: Dat Franck Pascal een fan van pinot meunier is, komt ook naar voren in deze wijn. Die bestaat zelfs voor 100% uit het in de Champagne vaak ondergeschoven druifje. Pinot meunier voegt vaak fruitigheid toe aan een blend in de champagne. Dat merk je in deze krachtige droge (dosage maar 3,7 gram) nauwelijks. De wijn heeft tonen van appel, noten en gist, heeft een krachtige bijna agressieve maar fijne mousse en komt lekker zuiver over.

Rode champagne
Temidden van ecocake, hartig bietenijs van Vork en Mes te Hoofddorp, prachtig ijs met Thaise basilicum van Professor Grunschnabel, biologische ciders en heerlijke pommeaus van Pomme d’Or, mueslimixen, biermosterd van Jopen, currylinzen-pie, geitenkaasmuffins, bevroren groentenstengels en een informatieve stand van Het WIJNinstituut, konden we op de stand van Agoston & Krieger even genieten van een rode champagne. Rode champagne!? Jawel. Volgens het oerdomme twitterende ChampagneBureau van de USA – die ik wel vaker op fouten en onjuistheden betrap! – is dat illegaal. Maar niets is minder waar. Rode champagne mag, het gebeurt alleen bijna nooit. In Rusland en Duitsland maakt men relatief veel rode Sekt. Champagneproducent Leclerc-Briant durfde het ook aan en maakte de champagne ‘Rubis de Noirs’, brut 2003. Een rode champagne van 100% pinot noir met de geur van framboosjes, maar krachtig en droog in de mond. Bijzonder om een keer geproefd te hebben.

FabFood2011
Mooie eco-bio-fruit&groente&wijn-dag in Haarlem. Het Fabulous Food Festival was zo succesvol dat het in juni 2011 wederom georganiseerd wordt. Leuke en treffende vraag trouwens van @KokenmetKarin op Twitter: “Hoezo eigenlijk Week van de Smaak? Bij mij is het alle dagen week van de smaak. Het leven is te kort om vieze dingen te eten!” Helemaal mee eens. En ook te kort om vieze wijnen te drinken…!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten