maandag 20 september 2010

Voor het eerst 4 maal goud voor Nederwijn bij Nationale Wijnkeuring 2010! –

Dit jaar zijn voor het eerst vier gouden medailles uitgereikt tijdens de Nationale Wijnkeuring. Van de 182 aangeboden wijnen werden vier wijnen met een gouden medaille beloond. De gouden medailles werden gewonnen met de rode Romee (2009) van de Biologische wijngaard Slingehorst uit Groenlo, Marber Rood (2008) van Wijngaard de Braoke uit Laren (Gld), Cuvee Rood (2009) van Wijngaard Bilderhof uit Dordrecht en als enige witte wijn de Reestlander Wit (2009) van Wijngoed de Reestlandhoeve uit Balkbrug.

Uit alle provincies
Daarnaast werden er 12 zilveren en 23 bronzen medailles uitgereikt en ontvingen 102 wijnen een WINkeurzegel ter aanmoediging. Ook dit jaar weer is Gelderland koploper bij de veroverde medailles: in totaal 16. Gevolgd door Limburg met 8 en Overijssel met 5. Bijzonder is dat voor het eerst wijnen uit Groningen bekroond zijn. Twee witte wijnen van wijngaard Cruoninga in Sellingen kregen brons. Reestlandhoeve won trouwens gisteren de meeste medailles: 1 maal goud, twee maal zilver en 1 maal brons.

In totaal deden er 182 wijnen mee, ingestuurd door 59 wijngaarden. Iets meer dan vorig jaar toen 57 wijnbouwers samen 166 wijnen inschreven. Bijzonder is dat er deze keer wijnen uit alle provincies waren ingeschreven.

De Nationale Wijnkeuring vond dit jaar voor de achtste keer plaats. De wijnen, 182 in totaal, zijn eerst onderzocht op zuur-, alcohol- en zwavelgehalte en op eventuele fouten. Vervolgens hebben vier jury's van zeven vakmensen en een tafelvoorzitter alle wijnen verspreid over twee dagen beoordeeld. Daarbij werden criteria gehanteerd die ook gelden bij internationale wijnconcoursen. Volgend jaar verandert de samenstelling van de jury: er gaan ook buitenlandse juryleden meedoen. Leuk detail in deze: Nederwijnen hebben dit jaar ook in het buitenland gouden medailles gehaald! In totaal hebben Nederlandse wijnen daarmee dit jaar elf gouden medailles gekregen!

Wit en rosé stabiel, rood steeds beter
Juryvoorzitter Ton Kolsteeg concludeerde gisteren in Kasteel Groeneveld te Baarn dat de witte wijnen en rosé inmiddels een grote stabiliteit vertonen. Daarnaast stelde hij dat de opmerking van een jurylid verleden jaar - “Nederland moet geen rood maken” dit jaar op zijn minst ongepast zou zijn. Vooral de rode wijnen hebben in een jaar tijd grote sprongen voorwaarts gemaakt. Storende tannines, grove aardse smaken en overdreven houtgebruik komen steeds minder voor,” aldus Kolsteeg.
Ik kan dat als jurylid onderschrijven. Ik ben echter persoonlijk nog wel van mening dat met name wit er met kop en schouders bovenuit stijgt, ondanks het feit dat nu drie van de vier gouden medailles naar rood zijn gegaan!

BOB en nieuwe site wijngaardeniersgilde
Nieuws uit Europa en de wijnwetgeving was er ook. Er wordt gewerkt aan een serieuze wijnwetgeving voor Nederland. Informeel wordt gesproken over 'BOB', Beschermde OorsprongsBenaming. Maar omdat BOB in ons land een heel andere betekenis heeft, wordt voor de Nederlandse AOC-variant nog naar een andere naam gezocht voor wijnen uit onze twaalf provincies.
Het wijngaardeniersgilde heeft trouwens een nieuwe website. Wie meer over wijnbouw in Nederland en een overzicht van alle wijngaarden wil zien, kan kijken op: http://www.wijngaardeniersgilde.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten