zondag 5 september 2010

Rariteiten in het glas:
SHERRY PALO CORTADO "ANTIQUE" VAN FERNANDO DE CASTILLA -


Er zijn zulke mooie sherries, maar het wil maar niet lukken met sherry in Nederland. Er hangt nog steeds een fout sfeertje van Zoetermeerse huisvrouwen op dieet omheen. Nog steeds vind je aardig wat tips op Google als je het woord “sherrydieet” intypt. Het was in de jaren 70 van de vorige eeuw populair en ik heb er nooit wat van begrepen. Koningin Juliana heeft het sherrydieet destijds bekend gemaakt!? Je eet de helft van je normale porties (max. circa 990 calorieën), drinkt heel veel zwarte koffie om op de been te blijven en drinkt er 1 à 2 glazen sherry bij. Natuurlijk de goedkoopste bocht. Gelukkig zijn we die tijden toch wel een beetje vergeten. En er zijn heel veel mooie sherries te koop. Eentje ervan had ik vanmiddag in het glas: de prachtige Palo Cortado van Fernando de Castilla.

De Grote Zeven
Palo Cortado wordt steevast vergeten als de ‘Grote Zeven’ stijlen van sherry worden opgesomd. Dat zijn: manzanilla, fino, amontillado, oloroso, medium, cream en PX. Palo Cortado is buiten Spanje nauwelijks bekend en bijna niet te krijgen. Het is een bijzondere en zeldzame sherry die het midden houdt tussen een Amontillado en Oloroso. De wijn is een soort ‘speling der natuur’ en combineert de krachtige smaak van Oloroso met de finesse in de neus van Amontillado. De notige neus komt omdat de wijn begint onder een laagje ‘flor’, dat is een laagje gistcellen die zich van nature kan vormen op de wijn. De typen sherry die dat hebben zijn fino/manzanilla en amontillado. Als de wijn onverwacht zijn florlaagje verliest en een oxidatieve (= blootstelling aan de lucht) oudering krijgt zoals een oloroso, dan wordt de wijn een Palo Cortado genoemd. Dat gebeurt maar bij zo’n 1-2% van de wijnen. Het resultaat is een wat donkerdere wijn dan de Amontillado, die wel een beetje flor-karakter heeft en droog als een Amontillado is, maar de rijkheid van een Oloroso heeft.

"Antique" van Fernando de Castilla
Ik proefde de “Antique” van bodega Fernando de Castilla. Dit kleine onafhankelijke sherryhuis wordt tegenwoordige gerund door de bevlogen Noor Jan Pettersen. Zijn amberkleurige Palo Cortado in de Antique-serie is ongefilterd en heeft daardoor een beetje depot en oogt wat troebel. De kleur houdt het midden tussen een goudgele amontillado en een midbruine oloroso. Ook in de smaak en stijl merk je de beide typen sherry. De wijn heeft het droge, notige en elegante van een oude Amontillado en de volle smaak van een Oloroso. Heerlijke aroma’s en een lange afdronk met iets karamelachtigs. Een mooie complexe wijn voor de echte sherryliefhebber!
Ik dronk ‘m licht gekoeld en at er een stukje manchego bij, de Spaanse schapenkaas. Palo Cortado past ook goed bij wildgerechten, gerookt vlees, andere harde kazen en nagerechten met fruit of noten.

1 opmerking:

  1. Great post, very well explained (even with google translation). I love Palo Cortados, together with amontillados are my favourites sherry. They so versatile when matching with food. Regards Joaquin Mateo

    BeantwoordenVerwijderen