dinsdag 26 oktober 2010

Berberana Night: supermarktwijn bij topchef -

Een ambassadeur die zich laat verleiden om een feestje van een Spaanse supermarktwijn ‘op te leuken’!? Wow, dat zegt wel wat! In aanwezigheid van de Spaanse ambassadeur Juan Pratt y Coll vond op 9 september jl. ‘Berbarana Night’ plaats. Berberana Night is bedoeld om het Spaanse merk in Nederland nog meer bekendheid te geven en van een andere kant te laten zien.

United Wineries heeft besloten om de promotie van het Spaanse merk Berberana bij Melman Communications onder te brengen. Dat resulteerde in een mooie wijn-spijs avond in het Amstelveense restaurant Aan de Poel. Chefkok Stefan van Sprang had een mooi menu bedacht om de enkele wijnen van Berberana in het zonnetje te zetten, en dat is goed gelukt.

Grootste Spaanse wijnmerk
Berberana is in 1877 opgericht in Rioja Alta door Miguel Berberana en is momenteel een van Spanje’s meest beroemde wijnmerken. Sinds 2003 heeft het bedrijf al 99 internationale onderscheidingen gekregen.
Sinds de oprichting is de doelstelling het leveren van kwaliteitswijnen tegen een betaalbare prijs. Dat moet de gemiddelde Nederlander aanspreken! De originele Berberana wijnkelder ligt in het hartje van het Rioja Alta gebied. Maar in 1975 verhuisde het bedrijf naar Cenicero waar betere condities en omstandigheden bestonden om tegemoet te komen aan de groeiende vraag. Berberana is het grootste Spaanse wijnmerk in de Nederlandse supermarkt en is alleen verkrijgbaar bij Albert Heijn. Daar prijken prominent op ooghoogte enkele van hun wijnen op de schappen, in de betaalbare prijsklasse tussen €4,99 en €8,99. Berberana is een gigantische speler in de wijnmarkt. Het bedrijf produceert tientallen miljoenen flessen jaarlijks! Nederland is een belangrijke afzetmarkt, evenals Engeland, waar het het tweede Spaanse merk is.

El dragón de Berberana
Het logo van Berberana bevat een draak. De naam Dragon verwijst naar een oude legende over een draakje dat ooit de wijngaarden van het plaatsje Berberana bewaakte. Priester Mosén Berberana vond hem in de 11e eeuw in de klokkentoren van de kerk van Berberana. Hij nam het draakje onder zijn hoede en noemde hem ‘Drako’. Om dit te gedenken staat een draak op de Berberana Dragon wijnen.

Superwijn met topdiner
Betaalbare kwaliteit mag best gecombineerd worden met mooie gerechten, moeten de organisatoren van Berberana Night gedacht hebben. Vandaar dat naast de supermarktwijnen een mooi menu op ons stond te wachten. We werden op het zonovergoten terras verwelkomt met een cava brut Seleccion Oro van dochterbedrijf Marqués de Monistrol. Hierbij kregen we radijsjes en witlof met truffelcrème. Heerlijk, vooral die truffelcrème. Lekker dippen. Zo wil iedereen wel groente eten!

Aan tafel werden de volgende combinaties gereserveerd:
 Berberana pink dragon 2009 (€4,99; van tempranillo en garnacha) bij drie variaties met tonijn (tonijn met Bloody Mary, met soja-sjalotjes en met crispy venkel). Mooie combinatie en de stevige rosé hield zich goed overeind.
 Berberana red dragon 2008 (€4,99) bij zacht gegaarde Pata Negra met gepocheerd scharrelei en chorizocrème.
 Berberana crianza Carta de Oro 2007 (€5,99; tempranillo) bij gebraden wilde eend met bonbon van ganzenlever en chocolade, passievrucht en bospeen. Omdat het gerecht zoete elementen bevatte, paste de droge wijn hier niet optimaal bij de zoete bijgerechten, maar de eend was wel tevreden met de wijnkeuze.
 Berberana reserve Carta de Oro 2005 (€8,99; tempranillo) bij Schotse runderlende met Opperdoezer aardappel, krokante knoflook en ossenstaart. Serieuzere wijn die heel goed paste bij het mooie gerecht.

Eerlijk…? Ik heb lang geen Berberana meer gedronken. Maar Berberana Night toont aan dat het lekker combineren is met deze supermarktwijn.

¡Salud!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten