NATIONALE WIJNDOCENTENDAG 2010
DE HIGHLIGHTS -
Titel Register-Wijndocent een feit, een pleidooi voor een zone-indeling voor wijnbouw en nieuwe proefformulieren, dat zijn de highlights van de Nationale Wijndocentendag 2010. Afgelopen donderdag 30 september vond wederom de Nationale Wijndocentendag plaats. Zo’n 140 wijndocenten uit handel, horeca en opleidingsinstituten vonden de weg naar Den Haag.
Register-Wijndocent
Hans Burghoorn, secretaris van het Productschap Wijn, gaf de aftrap van het symposium met een nieuwtje. Er komt een titel voor Register-Wijndocent! Frank Jacobs en Karel de Graaf gaan zich hier samen met een examencommissie over buigen. Vermoedelijk wordt de titel al in 2011 een feit. Wijndocenten kunnen dan de titel Register-Wijndocent krijgen op grond van examens en/of bewezen kennis. Goed dat de branche op deze manier meer serieus invulling gaat geven aan het vak van wijndocent.
Karel de Graaf: “zone-indeling beter dan oude vs. nieuwe wereld”
Bourgognekenner Karel de Graaf hield zijn publiek een ochtend wakker met een inspirerend betoog over wijnbouw in koele en warme klimaten. Het oogstjaar 2003 geeft volgens De Graaf “a taste of the future”! In dit extreem warme jaar zien we bijvoorbeeld in de Loire en de Elzas atypische wijnen. Hij pleit er daarom voor om de klassieke indeling in oude v.s nieuwe wereld te laten varen. Volgens hem is het beter en genuanceerder om te spreken van een zone-onderscheid in cool climate (Bourgogne, Moezel, Rias Baixas), moderate climate (zoals Sonoma, Casablanca en Penedes) en warm/hot climate (o.a. Mendoza, Sicilië, La Mancha). Zijn argumenten hiervoor zijn dat hoogte kan bijvoorbeeld een lage breedtegraad (= warm) compenseren, door de verwachte opwarming van de aarde verschuiven grenzen sowieso, en in zeer warme gebieden zijn meer oogsten per jaar mogelijk (b.v. in Brazilië). De interessante presentatie – evenals die van Frank Jacobs - is te downloaden via de site van het Productschap Wijn: http://wijn.nl/site/wijndocentendag2010/downloads.php
Frank Jacobs: “proefformulier moet recht doen aan blindproeven èn analyse van de wijn”
Frank Jacobs is wijnschrijver en docent analytisch (blind)proeven aan de vinologenopleiding van de Wijnacademie. Hij heeft twee jaar geleden samen met Ellen Dekkers een nieuw proefformulier voor de vinologenopleiding ontwikkeld. Het oude formulier kennen we allemaal, een indeling naar kleur – geur – smaak – conclusie / totale indruk. Een nogal summiere beschrijving van de wijn, zegt Jacobs nu. Het nadeel is dat je een grote fruitmand in één fles wijn gooit maar eigenlijk verder weinig beschrijft over de kwaliteit van de wijn. Het nieuwe formulier is meer gericht op blindproeven en echte analyse van de wijn. Het formulier bevat dan ook meer analysepunten, namelijk uiterlijk (o.a. kleur) – geur – smaak – zoetgehalte – zuurgraad – alcoholgehalte – tannines – fruit – hout – druivenras – ontwikkeling/rijping – klimaat – vinificatie – balsn/complexiteit/lengte – conslusie. Daarna gingen we eerst aan de slag met het beschrijven van drie witte wijnen volgens deze methode en vervolgens met drie rode. Bij de laatste moesten we ons tevens bekwamen in het schrijven van een commerciële proefnotitie. Dat viel nog lang niet mee. Maar wel heel nuttig, want Frank liet ons nogal hilarische voorbeelden uit wijnkaarten in restaurants en van mailings van wijnhandelaren zien, boordevol fouten, slecht taalgebruik, geografische blunders, vage beschrijvingen, non-informatie en ellenlange zinloze uitweidingen.
Vân Nguyen wint ScriptiePrijs Wijn
De ScriptiePrijs Wijn 2010 werd dit jaar gewonnen door Triêu Vân Nguyen met het onderwerp “Millennial Marketing & Wine”. Ze gaat in op de vraag wat nodig is om de Generatie Y voor wijn te interesseren en geeft hiervoor praktische tips. Dat social media hierbij ook een rol spelen, zal niemand na het symposium Wijn & Marketing 2010 meer verbazen (toch…?). De scriptie is te downloaden via de site van het Productschap Wijn. Vân wil na haar studie verder in de wijn. Ze gaat eerst nog een master ondernemerschap volgen en begint binnenkort met SWEN1 Basiscursus bij het WIJNinstituut. Daarna gaat ze ‘iets’ in de wijnbranche opzetten, “maar dat is nog geheim”, aldus Vân. Lekker ambitieus dus. Benieuwd naar haar plannen.
Al met al weer een nuttige dag voor wijndocenten. Benieuwd wat ons volgend jaar geboden wordt en hoeveel Register-Wijndocenten ons land dan telt…
Met educatieve groet,
Ingrid Larmoyeur
Wijndocent van het WIJNinstituut
vrijdag 1 oktober 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten