Klein experimentje: CHAMPAGNE VS. SAKE 酒 BIJ KREEFT:
Wat past beter? –
Kreeft … dat vraagt om champagne als begeleider, toch? Of kan het ook anders…?
Gisteren aten we kreeft. Lekker koken, halveren en dan even een paar minuten onder de gril met wat mooie olijfolie en knoflook. Kreeft en champagne, dat is altijd een goede combinatie, dus de Bollinger stond al koud.
Nou ben ik de laatste tijd wat meer geïnteresseerd geraakt in sake, de Japanse rijstwijn. En dan niet die goedkope die je warm uit kruikjes drinkt, maar kwaliteitssake. Die drink je gekoeld en uit een wijnglas.
Secyuu Jukusei sake
Ik kocht de “Secyuu Jukusei” sake van sakebrouwer Ginrei Gassan. (€17,99 bij Gall & Gall) van importeur Simon Hofstra / Sake Europe. Dit is een sake van het type Junmai Ginjo. ‘Junmai’ (純米) betekent dat er aan de sake geen extra alcohol is toegevoegd. De benaming ‘Ginjo’ (吟醸) geeft aan dat het om een premium sake gaat. Deze sake heeft 15,5% alcohol (en voor de kenners: met 42% polijsting). Het is een mooie elegante sake met een fijne zuurgraad. Zuiver, zacht en met ziltige tonen, maar ook wat anijs en bijna dropachtigs. Deze sake komt uit het gebied Yamagata in het noorden van Japan. Yamagata kent een groot aantal brouwerijen die bekend staan als producenten voor topsake. Een ervan is Gassan, genoemd naar de majestueuze berg Mount Gassan waar de brouwer zijn water vandaan haalt. Het geheim van de zachtheid van deze sake komt dan ook van de puurheid en mineraliteit van het water dat uit deze berg komt. Die staat bekend als een van Japans beste!
Champagne of sake…?
Terug naar de test. Wat is beter bij kreeft: champagne of sake? We proefden de kreeft eerst ‘naturel’. De champagne heeft teveel zuren en de elegante zachte sake wint hier duidelijk! Ook valt op dat de sake bijna geneigd is om naar de kreeft toe te trekken. Goede harmonie dus en 1-0 voor de sake. Maar we lieten het er niet bij zitten. We proefden de kreeft ook nog een keer met citroenmayonaise erbij. En ziedaar: de hogere zuurgraad van Bollinger won het hier duidelijk van de sake omdat de chamopagne beter aansloot bij de citroenzuren in de mayonaise. Stand champagne vs. sake dus uiteindelijk 1 – 1! Een interessante test.
Proost! Santé! Kampai!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Mooi verhaal Ingrid!
BeantwoordenVerwijderenMoten we bij de HWS eens aandacht aan schenken.
Groet,
romke