maandag 4 oktober 2010

Rariteiten in het glas:
ROTGIPFLER -


Ik hou van gekke druifjes. Authentiek, inheems, bijzonder en druifjes met een verhaal. Dit keer heb ik een Rotgipfler in m’n glas. Rotgipfler!? De kans is groot dat u het nog nooit gedronken heeft. Het ras is bijna uitsluitend in de Oostenrijkse Thermenregion te vinden. In 2008 waren er wereldwijd nauwelijks 120 hectare van aangeplant, waarvan 110 hectare in de Thermenregion. Dat noem ik nog eens bijzonder!

Roter Veltliner x Traminer
De Rotgipfler is een in de natuur spontaan ontstane kruising tussen Frühroter Veltliner en waarschijnlijk Traminer. De druif wordt zo genoemd vanwege de rode uiteinden van de wijnbladeren. Het ras houdt van kalkbodems, rijpt laat in het seizoen en wordt meestal pas half oktober geoogst. Rotgipfler geeft volle extractrijke wijnen met veel bouquet. De wijnen geuren uitbundig naar kruiden en licht tropisch fruit. Het andere ras uit de Thermenregio is de witte Zierfandler die over het algemeen als betere van het duo wordt ervaren. Beide rassen worden geassocieerd met het plaatsje Gumpoldskirchen.

“Johannishof” van Reinisch
In m'n glas: 2008 Thermenregion, Rotgipfler, "Johannishof", J. u V. Reinisch met 12,5% alcohol. Om frisheid te behouden is de wijn alleen op rvs gevinifieerd. Een mooie groengelige wijn met volle geurige en kruidige neus met aangenaam bittertje. Expressief tropisch fruit. Ondanks de elegante zuurgraad en een restsuikergehalte van maar 3 gram per liter, komt de wijn toch milddroog over. De wijn is heel zuiver en heeft een redelijk lange afdronk met een frisse aangename afdronk. Prima eetwijn! Lekker bij kruidige gerechten of lichte gerechten met vis, schaal- en schelpdieren. Ook lekker als aperitief of bij halfharde kazen.

Rotgipfler ... een leuke ontdekking in het vineuze rariteitenkabinet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten