donderdag 8 juli 2010

APEROL SPRITZ: HÉT ORANJE ZOMERDRANKJE ALS NEDERLAND DE WK FINALE SPEELT ... EN BIJPASSENDE ORANJE HAPJES…

Zondag 11 juli 2010 spelen ‘we’ de finale van het WK voetbal tegen Spanje. Nederland bereidt zich voor … en met z’n allen hopen we dat we gaan winnen. Dat gaat zeker lukken! Vooral met dit geweldige oranje aperitiefdrankje erbij: de Aperol Spritz!

Oranje
De naam Aperol is afgeleid van ‘apetito’. Het is dan ook een echte ‘aperitivo’, een aperitiefdrankje als eetlustopwekker. Aperol is een Italiaans aperitief uit 1919. Het werd oorspronkelijk geproduceerd door distilleerderij Barbieri te Padua. Aperol wordt nu geproduceerd door Campari. De ingrediënten zijn onder meer bittere sinaasappel, gentiaan, rabarber en kina. Hoewel het een beetje lijkt op Campari heeft Aperol een veel lager alcoholpercentage (11%) dan Campari en is het iets zoeter dan z’n beroemde broertje.
Aperol en Campari zijn bittere drankjes en daarom goede dorstlessers en eetlustopwekkers. Campari is trouwens roder en donkerder van kleur, Aperol is fel oranje. Juist daarom is het zo’n leuk drankje voor Nederlanders tijdens voetbal!

Spritz
Spritz is een lekker fris drankje en heel eenvoudig te maken. De herkomst van de Spritz is onbekend, maar algemeen wordt aangenomen dat het in de 19e eeuw is ontstaan, tijdens de Oostenrijkse bezetting van het noordoosten van Italië. De naam ‘Spritz’ is afgeleid van het Duitse werkwoord ‘spritzen’ (sproeien). Gespritzer of Spritzer is in Duitsland dan ook een glas wijn aangevuld met (bruis)water. In het geval van Aperol Spritz vul je Aperol aan met prosecco, de mousserende wijn van de gelijknamige druif uit het wijngebied Veneto in het Noordoosten van Italië.

Con Aperol
Aperol Spritz is een vrolijk drankje. Je maakt dit beroemde zomerse Italiaanse drankje door een paar ijsblokjes in een glas te doen en aan te vullen met Aperol en prosecco en een beetje Italiaans bruiswater (bijvoorbeeld San Pellegrino). Officieel is de verhouding 2 delen Aperol, 3 delen prosecco en een scheut bruiswater, maar persoonlijk vind ik een verhouding van ca. 30% Aperol, 60% prosecco en 10% bruiswater het lekkerst, dus met beduidend meer prosecco dan Aperol. Je kunt eventueel het bruiswater ook weglaten en de Aperol helemaal aanvullen met prosecco. Steek tenslotte een half schijfje sinaasappel op het glas en je bent nu klaar om ‘onze jongens’ aan te moedigen. Gebruik een stoer cocktailglas, of kies voor een elegant champagneglas (type tulpvormige flûte). En beheers jezelf een beetje, want het slobbert lekker makkelijk weg en is dus een verraderlijk goedje! Voor meer oranje cocktailvariaties zie http://www.aperol.com/cocktails.

Oranjesalade
Een ‘aperitivo’ is uiteraard niet compleet zonder hapjes. Hou het Italiaans met bijvoorbeeld olijven, salami, spiesjes met mozzarella-kerstomaatjes-basilicum. Spaanse tapas mogen ook; we spelen per slot van rekening tegen Spanje!
Of hou het gewoon lekker Hollands oranje met oranje tompoezen, paprikachips en hamka’s, blokjes Hollandse kaas met vlaggetjes, mandarijnenpartjes en/of stukjes oranje paprika, met zachte geitenkaas gevulde oranje snackpaprikaatjes, toastje met Red Leicester (brokkelige Engelse kaas van koemelk), toastjes met zalm, toastjes met oranjesalade (wortelblokjes, sinaasappelpartjes, reepjes oranje paprika, stukjes gerookte zalm, en dressing van 1EL citroensap, 3EL mayo, 4EL joghurt, 1EL ketchup; garneren met oranje zalmeitjes). Sushi met gamba's of zalmeitjes zijn trouwens ook oranje en nog een paar oranjerecepten vind je op http://www.voedingscentrum.nl/nl/acties-achtergronden/wk-tips.aspx
Hoe dan ook: het wordt genieten zondagavond!

Salute! Op een goede afloop van de WK Finale!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten