vrijdag 9 juli 2010

Recept VINISSIMA's TABOULEH تبولة‎
KOUDE COUSCOUSSALADE VOOR ZWOELE ZOMERAVONDEN


Zomertip: lekker bij bbq & rosé

Dit weekend wordt het wederom prachtig weer. Tijd voor de BBQ-liefhebbers dus. Hier een verrassend lekkere salade die zijn oorsprong vindt in Libanon, maar nu overal in het Midden-Oosten en de Arabische wereld wordt geserveerd. Tabouleh betekent letterlijk: een beetje kruidig. Met name door gebruik van limoensap en verse munt is dit een heerlijk fris gerecht voor zwoele zomerse avonden. En trouwens ook prima geschikt voor vegetariërs.

Ingrediënten voor 4 personen
Voor de salade:
 ½ l groentebouillon
 250 gr couscous
 1½ dl olijfolie
 1 komkommer
 5 trostomaten of deel verse tomaten en deel gedroogde tomaten (semi seco)
 2 bosuitjes
 ½ bos verse munt
 4 eetl. gehakte peterselie
 Naar wens extra toevoegen: kleine blokjes fêta

Voor de dressing:
 3 eetl. sinaasappelsap
 3 eetl. limoensap
 3 eetl. olijfolie
 1 eetl. witte wijnazijn
 1 theel. dijonmosterd
 zout en snufje cayennepeper
 1 rood pepertje
 2 tenen knoflook

Voorbereiding
Breng de groentebouillon aan de kook. Giet de kokende bouillon op de couscous. Laat de couscous opzwellen, neem de pan van het vuur en dek af. Laat 5 min. staan en roer de couscous voorzichtig door, terwijl je 2 eetl. olijfolie toevoegt. Doe de couscous over in een schaal en laat afkoelen.

 Was en schil de komkommer en halveer, verwijder de zaadlijsten en snijd dan in stukken.
 Snijd de bosuitjes fijn.
 Was de tomaten, snijd ze doormidden en verwijder de pitjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Gebruik alleen de harde delen, anders wordt uw salade te nat!
 Was de munt, hak de helft fijn en snijd de andere helft in reepjes.
 Neem een klein handje bladpeterselie en snijd deze heel fijn. De liefhebber kan (een deel van de) peterselie ook vervangen door koriander.
 Was het rode pepertje, halveer ‘m en verwijder de zaadlijsten. Snijd het pepertje zeer fijn.
 Hak de knoflooktenen fijn.
 Snijd de fêta in kleine blokjes
Meng de groente en kruiden door de couscous. Proef even of er voldoende groente en kruiden doorzitten. De munt en peterselie moeten wel te proeven zijn, maar geen van de smaken moet echt overheersen.

Maak een dressing van:
 sinaasappelsap, limoensap, olijfolie, witte wijnazijn, mosterd, zout en cayennepeper, rood pepertje en knoflook.
Meng de marinade met de couscous, groenten en kruiden (en desgewenst de fêtablokjes).

Bereidingswijze
Breng nu de tabouleh verder op smaak met versgemalen zwarte peper, een beetje extra vergine olijfolie en wat vers citroen- of limoensap (een beetje in een half limoentje knijpen is voldoende). Roer goed, proef en voeg eventueel nog iets toe. Je tabouleh is nu heerlijkook lekker fris door limoensap en verse munt!

Serveertips
Tabouleh is lekker bij allerlei gerechten, zoals gegrild vlees, lamskoteletten, köfte of stoofpotten met lamsvlees, kip of groenten, maar is ook verrassend lekker en verfrissend in de zomer bij de BBQ! Serveer er een lekkere frisse stevige droge rosé bij, bijvoorbeeld uit de Provence, Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Italië of Zuid-Afrika.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen