donderdag 22 juli 2010


VINISSIMA’S RARITEITEN IN HET GLAS:
BIANCO DI MERLOT UIT TICINO (ZWITSERLAND)


Wit gevinifieerde rode druiven ... dat kom je niet veel tegen. In het Zuiden van Zwitserland, in het italiaanstalige kanton Ticino (Tessin op z’n Duits), maakt men echter heerlijke witte wijnen van het rode druivenras merlot.

Ticino is bekend van mondaine steden als Lugano of Ascona, de glooiende oevers van het Lago Maggiore, de Castelli van Bellinzona, de gewaagde zwart-witte bergkerk van architect Mario Botta in Mogno, ruige bergdalen en vergeten dorpjes. Maar Ticino is de laatste decennia ook steeds bekender door de goede wijnen van het rode druivenras merlot. Deze Bordeaux-druif voelt zich prima thuis in dit warmere deel van Zwitserland. Er kunnen sappige aangename wijnen van gemaakt worden, mits de wijngaarden wat warmer zijn, en dus niet hoger liggen dan circa 450 meter.

Merlot di Ticino
Ticino is met iets meer dan 1.000ha het vierde wijnkanton in Zwitserland. Hier stonden voor de druifluis-ramp de zogenaamde ‘nostranos’ (inheemse rassen) als bondola en freisa. Inmiddels komt 85% van merlot. De merlot werd er 1904 vanuit Bordeaux geïntroduceerd. De ‘Merlot di Ticino’ komt in alle drie kleuren: als rosso, maar ook als rosato en zelfs als bianco!
Voor de rode variant ‘Rosso del Ticino’ is er sinds 1948 de kwaliteitsaanduiding VITI (Vini Ticinese). Het label moet een gezamenlijke herkenbare stijl aangeven. De VITI-wijnen zijn meestal wat lichter en fruitiger dan we uit Frankrijk gewend zijn, maar kunnen ook krachtiger zijn als ze in barriques hebben gerijpt. De ‘Rosato di Ticino’ levert een prima rosé op, midroze van kleur en betrekkelijk droog en kruidig.

Bianco di Merlot
Merlot wordt met name sinds de 80ger jaren van de vorige eeuw sterk gestimuleerd in Ticino. De wijnproducenten doen er dan ook alles mee. Ze maken zelfs witte wijn van dit rode druivenras! De wijn wordt dan na de oogst meteen geperst, net als bij witte druiven gebeurt. Hierdoor krijgt de wijn nauwelijks kleur van de rode schilletjes. Bianco di Merlot wordt in de literatuur wel eens roze genoemd. Feit is dat de wijn op wellicht een lichte kleurzweem na toch echt wel erg bianco is! Het benadert zelfs niet eens de kleurzweem van 'vin gris'.

Champagne
Wit van rood ... dat komen we niet vaak tegen. Op bijvoorbeeld wat wit gevinifieerde stille wijn van pinot noir na, is champagne bijna het enige – maar wel erg bekende - voorbeeld. In de meeste champagne zit wijn van chardonnay, maar ook van de rode pinot noir en vaak ook van pinot meunier. Als de wijn alleen van rode druiven (pinot noir en/of pinot meunier) is, dan heet dat bij champagne ‘blanc des noirs’, wit van rood. Zo is het ook met de rariteit uit Ticino, de ‘Bianco di Merlot’. Dat levert vaak een mooie volle droge witte wijn op met wat kruidigheid en een klein bittertje. Prima inzetbaar bij het eten, bijvoorbeeld bij een van de vele risottos die men op de kaart heeft.

Bucaneve
In het glas hadden wij de 2009 DOC Ticino, Bianco di Merlot, “Bucaneve” van Cagi-Cantina Giubiasco. Cagi-Cantina is opgericht in 1929 en het bedrijf heeft een grote sociaal-economische rol in de streek. Het verwerkt namelijk de druiven van zo’n 600 kleinschalige wijnboeren, veelal met wijngaarden in de buurt van Bellinzona en Locarno. De cantina is daarmee verantwoordelijk voor bijna 10% van de totale wijnproductie van Ticino! Je zult er echter in Nederland helaas maar weinig van vinden, want de Zwitsers exporteren hun - vaak mede door de hoge arbeidskosten relatief dure - wijnen nauwelijks.
De Bucaneve is een mooie volle lichtgele wijn met een stevige kruidige neus, tonen van meloen, citrus, grapefruit en peer en in de mond een duidelijk aangenaam bittertje. Een lekker fris glas met zachte zuren en een mooie afdronk. Past prima bij pasta met kip, courgette, prei en citroensaus. Maar is ook lekker als aperitief of bij gestoomde witvis.

Buon appetito! Cin cin!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten