maandag 19 juli 2010


SAKE MET BUBBELS…? OVER SPARKLING SAKE, DE SAKE VALUE METER EN DE SPARKLING FLOWER VAN OZEKI…

Altijd geïnteresseerd naar alles met bubbels, kwam ik de sparkling sake Hana-Awaka van de Japanse brouwerij Ozeki tegen. Sparkling sake...!? Jawel, sake met bubbels! De bruissake wordt gebotteld in een trendy roze matglazen flesje. Dat kan natuurlijk niet ontbreken op de 'pink pages' van Vinissimablog.

Bruisende bloem
Hana-Awaka betekent letterlijk 'sparkling flower' en wordt gebrouwen uit water, rijst, gist en koji-kin (ook wel ‘aspergillus oryzae’, een soort schimmel die ervoor zorgt dat enzymen in de rijst geactiveerd worden, zodat zetmeel wordt omgezet in eenvoudige suikers) in de beroemde brouwerij Ozeki in Nada, uit het gebied Hyogo. Deze bakermat van de sake is nog steeds het grootste sakegebied van Japan.
Voor €4,99 zag ik de bruissake bij Dirck III, maar hij is ook verkrijgbaar bij Jumbo en op een webshop heb ik 'm al gespot voor €5,95. Wel vrij duur voor zo'n klein flesje van 0,25liter. Maar goed, benieuwd was ik wel en dus ging ie mee.

Voorjaarsbloesem
Het is een drankje met een verrassende smaak. Fris, behoorlijk zoet, zacht en gemakkelijk drinkbaar. Het wordt gebotteld in een leuk roze flesje. Je verwacht bijna dat er ook n lichtroze drankje uit het flesje komt, maar dat is niet zo. De sparkling sake is bleekgeel, met een schuimende zachte mousse. In de neus meteen geprononceerde voorjaarsbloesem die de naam duidelijk eer aan doet. De zoetheid houdt het midden tussen (goedkope eenvoudige) prosecco en Moscato d'Asti. De zogenaamde Sake Meter Value (SMV) van de Hana-Awaka staat dan ook op -60.

Sake Meter Value
De SMV, of in het Japans ‘nishonshudo’, geeft het aandeel restsuiker in sake aan. Het is een vrij algemene referentie voor de zoetheid of droogheid van sake. De range kan ruim zijn, maar is meestal een getal tussen -4 en +10, waarbij -4 redelijk zoet is en +10 behoorlijk droog. 'The higher, the drier' dus. Sparkling sakes zijn over het algemeen veel zoeter en zitten ergens tussen -25 en -90. Dit wordt trouwens gemeten tijdens de botteling voor de tweede fermentatie op fles. Daarna gaan veel suikers bij de betere sake verloren tijdens de tweede gisting op fles. Hierdoor is de zoetheid bij het eindproduct feiteljk lager.

Méthode traditionelle of CO2?
Sake is rijstwijn, een alcoholische drank die is verkregen doordat de suikers in de rijst tijdens vergisting worden omgezet in alcohol. Veel goede sparkling sake wordt volgens de champagne-methode (méthode traditionelle) gemaakt, dus nadat een stille wijn is verkregen met een tweede gisting op fles. Hierdoor ontstaat de mousse. De Hana Awaka is echter via een eenvoudiger en goedkoper proces gemaakt, namelijk gewoon ingespoten met koolzuur, zoals bij frisdrank.

Bottelingsdatum
Grappig is dat op het kleine flesje Hana-Awaka de bottelingsdatum vermeld staat, namelijk december 2009. Dat is mooi, want de meeste sake kun je het beste meteen drinken als ie op de markt is. Dat zal voor de mousserende varianten zeker zo zijn.
De bedenkers van Hana – Awaka komen trouwens niet uit Japan, maar gewoon uit Europa! Zij zijn specialisten op het gebied van sake en vonden het tijd om sake ook buiten de Japanse restaurants op de kaart te zetten. Hippe restaurants zoals Ivy, Le Marron en Valuas hebben dit drankje al uitgeserveerd.

Koel
Sparkling sake is meestal zoeter en heeft veel minder alcohol dan stille sake. Ligt het alcoholpercentage gewoonlijk rond de 15 à 17% alc., de sparkling sake heeft tussen de 5 en 10% alc. Dat komt omdat de gisting eerder wordt gestopt. Hierdoor worden niet alle suikers omgezet in alcohol en krijg je een (licht)zoete wijn met een veel lager alcoholpercentage. Hana-Awaka bevat ook maar 7% alcohol. Je drinkt ‘m koel (ca. 8 graden) uit een champagneflûte. Een leuk hip drankje dus voor zomerse dagen op het terras of strand. We zullen zien of sake met bubbels de prosecco van de troon kan stoten...

Kampai! Proost!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten